Rosamund Lupton: Genom elden – den perfekta dagen för det fruktansvärda brottet.

Svart, tjock rök fyller den blå sommarhimlen. En skola brinner. Grace ser röken och springer. Hon vet att hennes tonåriga dotter Jenny är där inne. Hon springer in i den brinnande byggnaden för att rädda henne.

Efteråt måste Grace hitta vem som ligger bakom branden och skydda sin familj från den person som försöker förgöra dem. Efteråt måste hon kämpa för allt hon håller kärt och upptäcka hur långt hennes kärlek kan driva henne.

Rosamund Lupton slog igenom med debutromanen Min syster. Uppföljaren Genom elden är en spänningsroman med övernaturliga element.

Recension: 2014-07-03

Rosamund Lupton var manusförfattare innan hon skrev sin första roman ”Min syster” som kom för några år sedan. Den hamnade på topplistorna i England och blev mycket kritikerrosad.

”Genom elden”, börjar med en kraftig eldsvåda i en skola, eleverna har idrottsdag men Grace som är på plats vet att hennes 17-åriga dotter Jenny befinner sig i byggnaden högst upp, hon springer in i eldhavet för att rädda henne. Båda hamnar på sjukhus, Jenny allvarligt brännskadad och Grace med en livshotande huvudskada. Branden verkar vara anlagd och någon är ute efter att förgöra Graces familj. För att hitta denna person, kliver Grace och Jenny ur sina nersövda kroppar, och börjar cirkulera runt på sjukhuset, osynliga för sin omgivning såklart. Det är en skrämmande upptäckt de gör, men hur ska de kunna förmedla detta till poliserna som utreder branden. De kan ju inte kommunicera med någon? Så blir Jenny plötsligt sämre, hennes hjärta håller på att sluta slå. En donator måste hittas vilket inte visar sig vara så enkelt.

En nervkittlande läsning. Som läsare vill man försöka hjälpa Grace när hon kämpar för sin familj, men hur? En annorlunda och mycket välskriven spänningsroman.
Jag rekommenderar också hennes första bok, ”Min syster” som finns i pocket.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.