Monica recenserar några sommarböcker

EA bokförlag från Halmstad startades 2013. De har en bred utgivning, thrillers, spänningsromaner, historiska romaner och annan skönlitteratur med bra kvalitet.

Jag har tillbringar många härliga timmar i hängmattan i sommar med att läsa EA förlagets böcker.

Här kommer lästips på några av deras författare:

Joseph Finder, en av världens stora thrillerförfattare!
”Paranoia”, handlar om Adam Cassidy som ställer till det för sig på jobbet, istället för att bli anmäld och hamna i fängelse blir han tvungen att infiltrera sig hos Wyatts Telecoms största konkurrent, Trion. Motvilligt tar han sig an denna uppgift men upptäcker ganska snart att inget är vad det verkar vara.
En rafflande, mycket spännande bok som man nästan hetts läser för att komma fram till den omskakande upplösningen.

William Boyd, en av Englands mest prisbelönta författare. Han är stor ”fan” av Ian Fleming som skrivit alla Bond-böcker.
Boken ”Solo” utspelar sig 1969 när James Bond är 45 år. Agent 007 skickas på ett uppdrag till Västafrika och den lilla staten Zanzarin, uppdraget går ut på att stoppa ett inbördeskrig. Man har hittat gigantiska mängder olja och nu tvistas det om vem som sitter på rättigheterna att ta upp oljan.
Alla oljebolag i världen står i kö för att få sin del av kakan. James Bond kör solo och han tar sig an uppgiften på sitt speciella sätt.
Boken är en studie i makt och mycket välskriven.

EA förlag har också gett ut William Boyds bok, ”Rastlös”.
En agentroman som handlar om Eva Delectorskaja, hon blir värvad som spion av British Secret Service under andra världskriget. Hon är smart och analytisk. Som läsare får man följa henne på uppdrag under en viss tid. Hon lär sig bedra, döda och att aldrig lita på någon- någonsin. Så händer något som gör att hon måste fly för sitt liv, skaffa sig en ny identitet. En spännande bok i bladvändargenren.

Christina Courtenay skriver historiska romaner.
Hon har vunnit flera priser och utmärkelser, För boken Storm över högländerna belönades hon med RoNA, the Best Historical Novel of the Year Award.
”Tigerporten” är hennes första roman som kom ut i England 2010. Boken är fiktiv men berättelsen om Svenska Ostindiska Kompaniet och den första seglatsen till Kina bygger på verkliga fakta.
Hennes böcker handlar om starka kvinnor som försöker slå sig fram i männens värld vilket inte alltid verkar vara så lätt. Året är 1732 och Jess von Sandt vet alltför väl att det är männens värld. Hennes styvfar försöker lura henne på farsarvet men med list och klokhet tar hon upp kampen.

”Storm över högländerna”, är en fristående fortsättning på Tigerporten och utspelar sig i de skotska högländerna.
Året är 1754 och det är den rödhåriga vackra Marsaili som är huvudkaraktären i denna bok. Hon kämpar för att skapa sig en bättre framtid i männens värld men även för att hålla dem ifrån sig.
Också ett starkt kvinnoporträtt. Dessa kvinnor kännetecknar författarens sätt att skriva, böckerna innehåller kärlek och passion men handlar också om ondska och hat. Lättlästa och trevliga böcker i mysgenren.

David Baldaci, en av världens mest kända thrillerförfattare. Hans böcker finns utgivna på mer än 35 språk i över 80 länder.
Boken, ”Tillbaka till livet”, är ett gripande familjedrama om kärlek, förlust och om att få en andra chans.
Jack Armstrong är krigshjälten som fått många utmärkelser för sin insats i kriget i Afghanistan. Han ligger nu för döden, Läkarna gör allt för att rädda honom men hans dagar är räknade. Han börjar skriva avskedsbrev till sin familj, tala om för dem hur mycket han älskar dem och att de ska leva vidare när han är borta.
Så inträffar två saker, hans fru dör i en bilolycka när hon en julafton åker för att hämta ut hans medicin. Barnen tas om hand av hans svärföräldrar och han hamnar på ett hospice för att tillbringa sina sista timmar. Då inträffar ett mirakel, han börjar sakta bli bättre, ingen förstår hur det gått till. Han får en andra chans.
En oerhört gripande bok om kärlek och vänskap om att vinna tillbaka sina barn som han försummat och också om hur han ska hantera den stora sorg han känner efter sin fru Lizzies död.

Detta är bara en del av EA:s utgivning och jag rekommenderar även: Henriette Gylands bok, ”Alltför nära”, en läsupplevelse för alla som älskar Nora Roberts böcker.

EA:s förlag har också gett ut en fotobok bok om ”Lillbabs – Barbro Svensson”, en vacker bok med massor av bilder om Barbros spännande liv. När Lillbabs besökte oss på försommaren signerade hon ett antal böcker, varav det finns några kvar.

Monica, Vängåvans pensionerade kulturtant.