Viveca Sten: I maktens skugga

Viveca Sten i Sandhamn. Foto Joel Nilsson

Det
har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och
han känner sig alltmer ansatt av tvivel – orkar han fortsätta i
polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på
Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon
Jonas och deras fyraåriga dotter Julia. Men sommaridyllen störs av den
nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i
vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden
på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar
gallfeber på öborna.

Märkliga olyckor har inträffat
under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om
sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det
med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det
någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän
med alla?

I den sjunde boken i Morden i Sandhamn-serien
får Thomas Andreasson ta sig an ett fall där dolda krafter rör sig i
sommarparadiset. Samtidigt som han brottas med sina egna känslor av
otillräcklighet står han inför sitt svåraste fall någonsin.

Viveca
Sten har gjort succé i hela Europa med sina deckare från Sandhamn. Nu
har hon skapat en matbok som också är en berättelse om livet i
havsbandet – en upplevelsebok fylld av solvarma klippor, friska vindar
och öppet hav. Hon tar oss med till ytterskärgårdens vackraste öar där
vi möter spännande människor som alla älskar mat.

Med
värme och nyfikenhet skildrar Viveca Sten öbornas tillvaro på utskären –
samtidigt som hon njuter av deras kokkonst. Här bjuds på en rik och
varierad kost, till exempel primörer med smaksatt smör, tryffelbakade
svartrötter med lins- och äppelsallad, snabbgravad halstrad sik,
älgfärsbiffar, pinnbröd och gubbröra eller wienerflundra.

Navet
i berättelsen är Sandhamn, den ö där Viveca Sten själv har tillbringat
varje sommar sedan hon var liten. Här bjuder hon på klassiskt fikabord
med bland annat blåbärsbullar, nötbanankaka och chokladpunschrulle.
Boken avslutas med en traditionell kräftskiva på hennes egen brygga.

Se en intervju med Viveca Sten och hennes kokbok i TV4, här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *