Bokmässan 2014 – en resa i världen

Årets Bokmässa är en av de mest internationella hittills. Bland de 400 seminarierna finns 66 utomnordiska medverkande, inte minst författare från fokuslandet Brasilien och författare som ingår i ”Röster från Katalonien”.

Världens blickar kommer de närmaste åren att riktas extra mycket mot Brasilien som – förutom att stå värd för både världsmästerskapen i fotboll (2014) och olympiska spelen (2016) – idag är ett av världens mest framgångsrika tillväxtländer. Mot den bakgrunden blir det särskilt intressant att få lyfta fram den brasilianska kulturen i allmänhet och litteraturen i synnerhet på Bokmässan i Göteborg 2014.

När ansedda litteraturtidskriften Granta för två år sedan utsåg de mest lovande unga författarna i Brasilien fanns Michel Laub, Vanessa Bárbara och Daniel Galera med på listan. Alla tre introduceras i år för en svensk publik med romanerna Att falla, Salladsnätter respektive Med blod i skägget och finns med bland de 14 brasilianska författare som utgör årets tema.

Vid sidan om det brasilianska temat blir ”Röster från Katalonien” ett av de starkaste inslagen på Bokmässan 2014. I sju seminarier belyses katalansk litteratur. Bland annat talar författarna Núria Amat, aktuell på svenska med Det lilla landet, Albert Sánchez Piñol och Jaume Cabré om sin fascination för staden Barcelona och hur den har påverkat deras skrivande.

Det var de om de internationella författarna. De svenska författarna är på plats i stort sett mangrant. Det blir spännande fyra dagar!

Share: