Christoffer Carlsson: Den fallande detektiven.

Så här glad blev Christoffer Carlsson (t. h.) när han fick pris för sin tidigare bok

Recension av Monica Gullman.

Christoffer Carlsson: Den fallande detektiven.

En liten pojke blir från sitt fönster vittne till hur forskaren Thomas Heber blir knivhuggen till döds i en gränd i Stockholm.

Leo Junker och Gabriel Brick utreder fallet. Plötsligt blir de fråntagna utredningen av SÄPO, utan förklaring. Leo accepterar inte detta utan fortsätter leta en orsak till mordet på egen hand.

15 år tidigare träffas två män på en fest, de har likadana tröjor, Christian och Michael. De har haft samma tuffa uppväxt. De roar sig med att repa dyra bilar på nätterna Så åker de fast. Istället för att gå vidare med sin anmälan av mannen med den dyra bilen blir de värvade till en rörelse som byggts upp från grunden. Och som på sikt ska förändra Sverige. De får börja med att dela ut flygblad, tatuerar in ett hakkors på halsen och börjar bära ett halsband med ett hakkors i silver. De blir någon, de får en tillhörighet.

Det är så det börjar.

Leo Junker har sina egna demoner att slåss emot. Hans Sobril beroende gör att han får problem med att äta och sova. Han vet att kommer detta fram blir han avstängd i sitt arbete som kiminalinspektör.

Tvångsmässigt besöker han också sin barndomskamrat Grim som sitter inspärrad på St Görans sjukhus. Han sitter inne för mord. Leo dras dit av en anledning som han har svårt att definiera, skuldkänslor kanske.

Så planeras inom rörelsen ett mord på en partiledare och allt sätts på sin spets.

Boken är klart läsvärd, mycket proffsigt skriven, korta musiktexter löper som en röd tråd genom boken, ett annorlunda sätt att skriva som är mycket intressant och nytt.

Jag ger den 4 av 5 möjliga i betyg.

Den fallande detektiven är en fristående fortsättning på, Den Osynlige mannen från Salem som Christoffer Carlsson fick deckarakademiens pris 2013 för bästa debut i genren.

Monica Gullman
Vängåvans pensionerade kulturtant