Jojo Moyes: Etthundra mil

Jess Thomas liv suger. Hennes man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. Styvsonen Nicky kommer ständigt hem från den ruffa kommunala skolan med nya blåmärken, och stänger in sig med datorn på sitt rum.
Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds en plats på en trevlig privatskola räcker pengarna inte till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad? Men Jess har varken bil eller pengar till tågbiljetter.

IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen, inklusive illaluktande hunden Norman, tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal kanske någonsin. Men kommer de att hinna? Och om de gör det kommer deras problem att vara över?

En ny bladvändare från författaren till Livet efter dig och Sophies historia.

Recension 2014-10-23:

Jojo Moyes är journalist och författare, detta är hennes 4:e bok på svenska.
Hon skriver böcker i feel-good genren. Humoristiska böcker om vanliga människor med lyckliga slut, men också tänkvärda och sorliga på en gång.
Boken handlar om Jess Thomas, en ensamstående mamma med två barn, hennes man har stuckit, hon jobbar både som städerska på dagtid och som servitris på en pub på kvällarna för att klara ekonomin.
Hennes styvson Nicky är lite udda, han är mobbad i skolan. Hennes dotter Tanzie tio år är ett mattegeni, hon blir erbjuden plats på en privat skola med inriktning matematik, Men trots stipendium räcker pengarna inte till skolavgiften.
Så dyker chansen upp att få delta i Skottlands matematikolympiad, första pris är 3000 pund.
IT miljonären Ed har strulat till det ordentligt för sig, För att bli av med en efterhängsen flickvän läcker han hemligt information om sitt företag och han kommer förmodligen att bli dömd till fängelse och dryga böter. Ed blir den som till en början motvilligt kör Jess, hennes barn och deras illaluktande, fisande hund till Skottland de hundra milen.
Nu börjar äventyret! Klasskillnaden mellan Jess och Ed gör att många problem uppstår. Hon har med sig smörgåsar, han vill äta på restaurang, hon vill sova i bilen med barn och hund, han vill bo på hotell. Han har än så länge gott om pengar, hon är pank. 

En härlig bok, man skrattar och gråter. 384 sidor bladvändare. Läs den och njut.
Den får 4/5 i betyg.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.