Kristina Sandberg: Liv till varje pris

Det ska vara ett flott ställe med bra kök, Järvsöbadens hotell och pensionat. Maken Tomas har bjudit Maj och deras tonåringar Anita och Lasse dit över påsken och Maj borde känna sig glad. Om hon bara inte hade haft den här yrseln.

Nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men när hon kostar på sig själv en ansiktsbehandling hos pensionatets skönhetsexpert och känner masken strykas ut över pannan kan hon inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld? Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.

Liv till varje pris är den avslutande delen i den kritikerrosade trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Läs gärna recensioner på hennes tidigare böcker Att föda ett barn och Sörja för de sina, här.

Läs även Åsa Beckmans intervju med Kristina Sandberg i DN ”En kvinna klämd av sin tid”, här.

Ett klipp från Sundsvalls Tidning, söndag 21 september 2014:

Monica har läst boken och har recenserat

3:e och sista boken i den kritikerrosade serien om hemmafrun Maj och hennes familj. 

Det är slutet av 50 och början av 60-talet. Maj är gift med Tomas, grosshandlarsonen, de har två barn, Anita och Lasse som nu blivit tonåringar. Majs ängslan och oro genomsyrar hela boken, Tomas som stretar på med sitt företag som går sämre och sämre, hans drickande som går i perioder. Anitas ängslan över hur pappa mår gör att hon inte vill roa sig som andra tonåringar utan sitter hemma och bevakar, hänger mest över sina böcker.  Lasse som istället hänger med sina kompisar för att slippa vara hemma, skolan slarvar han sig igenom till Majs stora sorg. 

Maj har gjort en klassresa i livet och hennes ängslan och oro är hela tiden att inte duga. Hennes maniska städande och fejande, att baka och laga god mat är Majs livsuppgift. Då duger hon när släkten och vänner berömmer henne för kakorna och maten hon bjuder på. 

Boken är en 553 sidor bladvändare, det gör ont att läsa den. Jag sympatiserar med Maj samtidigt som hon gör mig arg. Jag känner både irritation och inspiration, irritation när hon aldrig kan släppa taget och bara njuta, vara i nuet. Nej, då kastar hon sig genast över nästa fönster som ska putsas eller nästa bulldeg som ska sättas på jäsning.
Inspirationen jag får visar sig i att jag också börjar ”blanka” tvättställ och köksbänkar, kanske baka en kaka lite då och då. Trots hennes martyrskap kan jag inte låta bli att tycka om Maj för att hon är den hon är. 

Jag ger Kristina Sandberg 4/5 möjliga för den fantastiska bok hon skrivit om en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant

För beställning se vår hemsida: www.vangavan.se