Ulf Adelsohn gäst på Bokens Afton, 8 okt, kl 18.30

Foto: Susanne Holmlund

Adelsohn har en lång karriär bakom sig. Efter en jur kand var han ordförande för Moderata Studentförbundet 1966–1968, vice ordförande för Moderata samlingspartiet i Stockholm 1968–1973, ledamot av partistyrelsen från 1978 och partiledare 1981-1986. Adelsohn var gatuborgarråd i Stockholm 1973-1976, finansborgarråd 1976–1979 och därefter statsråd och kommunikationsminister 1979–1981 samt riksdagsledamot 1982–1988. Adelsohn var landshövding i Stockholms län 1992–2001 och blev sedan till april 2011 styrelseordförande för SJ. Adelsohn är sedan 1981 gift med nuvarande kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Nu har han skrivit sin biografi, som han beskriver så här,

”Min ambition har varit att beskriva det politiska klimatet och utvecklingen från det att jag för 50 år sedan engagerade mig politiskt fram till idag.

Almstriden, hur Münchenbryggeriet bevarades och den politiska revolt som räddade huvudstaden från att bli en tummelplats för jättelika trafikkaruseller. Jag berättar hur jag uppfattande Olof Palme som motståndare i det dagliga politiska arbetet i riksdagen.

Utan krusiduller beskriver jag tumultet när jag blev partiledare och varför jag avgick samt spelet bakom kulisserna när Thorbjörn Fälldins andra regering sprack.

Trots en del tuffa motgångar, har jag haft ett spännande och omväxlande liv, ofta i offentlig belysning. Med liv och lust, vänskap och glädje har jag levt det här livet – mina tio otroligt fina år som landshövding i Stockholm var kanske de bästa. Och jag berättar också vad jag tycker om de Nya Moderaterna.”

Läs Susanne Holmlunds reportage, ”Med humor i poitiken”, från kvällen, i Sundsvalls Tidning, klicka här.