Hans Dalborg gäst på Bokens Afton, 22 okt kl 18.30

Det här är berättelsen om tjugo år mellan 1991 och 2011 i den bankkoncern som idag heter Nordea.
En osannolikt händelserik tid, den mest dramatiska sedan andra världskriget, såväl globalt som i Sverige. Den inleddes direkt efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott och innehöll stora fredliga projekt, såsom eurons intåg och Tysklands återförening, men också väpnade konflikter och terrorism.

Euron infördes i Europa och Kina klev fram som en verklig stormakt. Informationsteknologin exploderade, den digitala världen blev verklighet och internet gjorde sitt erövringståg. Det var en tid av bitvis stor finansiell oro.

Hans Dalborg tillträdde i januari 1991 som VD och koncernchef i den av staten dominerade Nordbanken, en bank i kris, på gränsen till totalt sammanbrott. När han som styrelseordförande lämnade banken vid bolagsstämman år 2011 var Nordea en stor, finansiellt stark bank med ett börsvärde över 350 miljarder kronor.

Under arbetets gång gjorde Hans Dalborg iakttagelser och drog slutsatser om ledarskap, kulturmöten, fusionsprocesser och styrelsearbete, observationer och synpunkter.

Han berättar historien om hur Nordbanken restaurerades och hur man praktiskt taget byggde en ny bank. En lyckad fusion gjordes med Gota Bank medan försöket att gå samman med SE-banken misslyckades. Han beskriver de spännande fusionsförhandlingarna med banker i Finland, Norge och Danmark och hur Nordea kunde stå stark i den senaste finanskrisen.

Den styrka Nordea visade gäller även Sverige – under den förra globala krisen höll landet på att gå i konkurs, den här gången var Sverige ett av få länder som klarade de finansiella stormarna. Från sin position inom bankvärlden hade Dalborg en unik överblick.

Hans Dalborg är gäst på Bokens Afton, onsdag 22 aktober, kl 18.30. Biljetter (100 kr) finns i kassan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *