Ny fantasyserie av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Beroendeframkallande urban fantasy av spänningsförfattarna Åsa Larsson och Ingela Korsell

Åsa Larsson, känd för sina kriinalromaner, debuterar för mellanåldern. I samarbete med författaren och forskaren Ingela Korsell och tecknaren Henrik Jonsson har hon skapat ett unikt urban fantasy-epos. Serien ”PAX” är ett actionfyllt drama om magi, som utspelar sig mitt i dagens Mariefred.

I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hända. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals år.

Väktarna Estrid och Magnar har vigt sina liv åt att skydda biblioteket, men i takt med att de blir äldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det.

Alrik och Viggo måste använda både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som väcks till liv i staden. Men pojkarna har också strider att utkämpa i sitt vardagsliv. Det finns ett killgäng i skolan som gör livet svårt. De har en mamma som de längtar efter, men som inte är att lita på. Och de måste kämpa med sin natur, den där ilskan som exploderar i huvudet, eller den där handen som liksom av sig själv tar grejer och stoppar i fickan.

Kan nog bli lika beroendeframkallande som Harry Potter, lika blodisande som Hungerspelen. Båda böckerna Nidstången och Grimmen, finns i lager redan nu. Bok 3 och 4 kommer i maj 2015.

Recension i DN, söndag 2014-10-12

Oförskämt spännande. Ny fantasyserie om magiska väsen i Mariefred

Först en allmän varning: läsning av denna fantasythrillerserie kan leda till allvarligt läsberoende. Era barn och barnbarn kan se sig tvungna att försumma både mobiltelefoner, datorer och tv-spel när de väl börjat läsa. Så var det sagt.

Platsen är idylliska Mariefred, vars medeltida kloster Pax Mariae gett namn åt både staden och denna bokserie. Men under stadens pittoreska gränder och lummiga trädgårdar gömmer sig en urgammal hemlighet, ett bibliotek som innehåller information om världens alla mörka krafter men även kunskap om hur man bekämpar dessa. Biblioteket och dess väktare står som en motvikt mot de mörka krafterna och som beskydd för den mestadels ovetande världen utanför.

Till staden flyttar två fosterhemsplacerade pojkar, Viggo och Alrik. Tio och tolv år gamla, med överskottsenergi och med extremt kort stubin, hamnar de ofta i bråk. Men det är något särskilt med dessa bröder och ganska snart kommer de i kontakt med det hemliga bibliotekets två väktare som i pojkarna ser en möjlig räddning. För tiderna håller på att förändras, bibliotekets magiska skydd håller på att vittra sönder. Hemska saker sker i Mariefred som tyder på att staden och därmed också världen är hotad.

Serien, vars första två delar ”Nidstången” och ”Grimmen” kommer ut samtidigt, är planerad att bli tio delar. Varje bok handlar om ett fornskandinaviskt föremål eller magiskt väsen som på olika sätt sätter skräck i Mariefred. Senare delar kommer bland annat att handla om Bjäran, Gasten och även Näcken. En ren godispåse av nordisk fantasy alltså.

Fullständigt genreortodoxa är dock inte författarna då Mariefred även frekventeras av imper (!) som ju är engelska sagoväsen. Men de är roliga i sin elakhet och dessutom talar de klockren gollumska, avlägset även Yodadialekt. ”Middag ni bli!”, ”Dödar er den gör!”

Tillbaka till den inledande varningen. De två inledande delarna i Paxserien är utan tvekan det mest nagelbitande, bladvändartvingande jag läst för denna lite yngre målgrupp. Det är helt enkelt oförskämt spännande. Och dessutom utfört med ett riktigt bra hantverk. Inget är lämnat åt slumpen, både vad gäller den ”mytologiska grundforskningen” och hur författarna tråcklar in den i böckerna på ett självklart vis. Alla kapitel (föredömligt korta) slutar med en cliffhanger, och böckerna i sig slutar i riktiga übercliffhanger.

Dessutom lyckas de skapa trovärdighet och riktigt hjärtknip kring fosterhemserfarenheten, med en mamma med alkoholproblem och psykisk ohälsa som lovar och väcker hopp, men nästan alltid sviker. Men framför allt är det en läsfest av fornskandinavisk skrämselhicketyp.

Henrik Jonssons drivna illustrationer lyfter dessutom intensiteten i berättelserna. Om man nu gjort sig bilden av Grimmen som en hanterbar hundliknande figur, så visar Henrik Jonsson hur fel man har. Ett monster ser också ut som ett monster!

Pax kommer sannolikt bli en riktig hit för bokslukarna i 9–12-årsåldern, men även för deras mindre lässugna kamrater. För om inte denna serie kan få även denna grupp att glömma mobilerna ett ögonblick och frenetiskt vända blad efter blad så kan inga böcker det.

Steven Ekholm,
barnung@dn.se