Thomas Eriksson: Vedergällning

En man i en skottsäker glasbur i en rättssal. Han har anmält sig själv för grova brott, han ska sköta sitt eget försvar och är tämligen säker på att han inte kan dömas. Det är ett oerhört märkligt rättsfall. En annan man i häkte i väntan på rättegång. Åtalspunkterna är många och spektakulära, och polisens femtiotusensidiga förundersökning är gedigen. Ingenting får gå fel, absolut ingenting, och därför kallar polisen in beteendevetaren Alex King som extra resurs. Men rättegången skjuts upp gång efter annan när den åtalades advokater mördas en efter en. Till slut verkar ingen längre vilja ta sig an hans fall. Ett gigantiskt hål i det svenska rättssystemet har uppenbarat sig. Vad gör man med en mördare som inte går att döma? Och en som ingen vill försvara?

Recension 2014-10-23

Fjärde och fristående boken i thrillerserien om beteendevetaren Alex King.
En man sitter i häkte i väntan på rättegång, åtalspunkterna är många och polisens förundersökning har varit enorm. Så skjuts den åtalades advokat till döds, en ny tillsätts som också blir mördad. Rättegången skjuts upp och man letar febrilt efter en tredje advokat.
Polisen kallar in Alex King som får i uppdrag att ta reda på vem som ligger bakom advokatmorden. Någon vill inte att den åtalade ska få en försvarare. När så den tredje advokaten blir mördad blir det kalabalik och mediedrevet går. Polisen står handfallna, man har aldrig upplevt något liknande tidigare. 

Spänningsfaktorn är hög, intrigen klurig. Slutet blir en riktig nagelbitare.
Den får 4/5 i betyg.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.