Andreas Stickler: Väntar på sol

Under en middag kommer diskussionen in på män som inte fäller ned sittringen på toaletten. Samma kväll får Mats en ovanligt varm kram av sin hustru. Men plötsligt lämnar Mats fru honom och dottern Gry blir hans enda fasta punkt i tillvaron. Allt annat måste han börja om med från grunden: arbete, vardag, relationer. Andreas Stickler borrar sig djupt ned i en vardag som de flesta nog skulle känna igen, i alla fall från utsidan. Det kan vara smärtsamt att ta del av den krisande Mats och hans tillkortakommanden. Ändå spirar ett hopp i bakgrunden. Till slut ska det väl ändå lossna?

Med boken medföljer en skiva, ett soundtrack, med texter av Andreas Stickler och musik av Joakim Hillborg, Jan Boholm och Helene Hillborg.

Andreas Stickler är född 1966. Han är uppvuxen i Västerås och bosatt i Sundsvall. »Väntar på sol« är Andreas tredje roman, efter »Bara Gaby« (2002) och »Jungfrukammaren« (2004).

Bokrecensioner

Lottens Bokblogg har recenserat boken, klicka här.


Monica Gullman har recenserat boken

Mats 39 år är lyckligt gift med Sofie, de bor i Nacka i Stockholm och har dottern Gry som är 10 år. Så en dag kraschar allt, Sofie vill skiljas, hon packar en väska, tar med sig Gry och drar.
Mats fattar ingenting, hans liv går i bitar. Vad har han gjort för fel, han försöker få svar men Sofie har bestämt sig, hon älskar honom inte längre.
Dottern Gry blir hans fasta punkt i tillvaron, han blir en varannanveckaspappa. Han sörjer det liv de hade tillsammans, han lever på ett hopp att hon kanske ångrar sig men så träffar hon en ny man, Janne, och Mats förstår att allt är över.
Mats har ju ett barn, Gry, att ta ansvar och hänsyn till. Så av en slump får han syn på sin ungdomskärlek, Maria, i TV, ett inslag i ett program från Mittnytt i Sundsvall.
De var ihop när de var 15 år, hon dumpade honom något han tog väldigt hårt. Kanske han skulle ta kontakt med Maria? Han får ett jobbuppdrag i Sundsvall. ska han våga ringa henne, hon kan ju vara gift och ha barn, men ändå. De kanske kan träffas och prata över en kopp kaffe. 

Boken är mycket välskriven, författaren är väl insatt i hur livet så drastisk förändras vid en skilsmässa. Trots allt måste vardagen fungera!
En roman om en man och pappa som blir lämnad och som kämpar för att gå vidare trots alla sina tillkortakommanden. Boken är fylld med humor men samtidigt lite sorglig.
”Väntar på sol” är en bra titel, solen börjar så sakta lysa på Mats och Gry i deras varannanveckas värld. 

Bra skrivet Andreas Stickler.

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant.