Jan Scherman & Jan Mosander gäster på Bokens Afton, 27 nov, kl 18.30

Jan Scherman, möt den prisbelönte journalisten som tog steget till styrelserummen och blev vd för TV4-gruppen.

Jan Scherman: ”Jag vill beskriva min bok som en hisnande blandning av erfarenheter från både chefandet och avslöjande inblickar i mediernas utveckling. Det är en personlig betraktelse där händelser från interna möten, styrelsebeslut och tidigare ej berättade händelser nu får nå offentligheten. Mitt i dramatiken med starka och kända tv-personligheter och andra makthavare läggs en mosaik av erfarenheter som handlar om ledarskapet och dess tuffa utmaningar, parallellt med ansvaret i den maktutövning som journalistiken innebär.

Jan Scherman började sin bana som journalist på Östgöta Correspondenten i Linköping redan 1968. Sommarvikarien vandrade vidare till SR och Ekot. Därefter tv på regionala Östnytt, Rapport, Fakta TV2, Aktuellt och sedan nystartade TV4. Han har varit allmänreporter, inrikesreporter, undersökande reporter, nyhetschef, programdirektör och vd. 1989 fick Jan Scherman tillsammans med kollegan Göran Ellung Stora Journalistpriset för granskningen av hur beslutet om JAS-projektet drevs igenom i riksdag och regering. Han har varit medförfattare till debattböcker om medbestämmandelagen och det privata.

Jan Scherman har under sina år aktivt deltagit i samhällsdebatten och agerat mot främlingsfientlighet och rasism. Han har ofta tagit strid för yttrandefriheten. 2012 var han Sommarpratare. Och 2013 startade han tillsammans med ett antal privatpersoner ett upprop för mångfald – Oss alla. Idag är han bl.a. strategisk tv-rådgivare på Aftonbladet, sitter i flera styrelser, skriver krönikor i Dagens Industri och är en efterfrågad föredragshållare.

Jan Mosander
var Expressens korrespondent i Tyskland i början av
1970-talet och Sveriges Radios korrespondent i mitten av 1990-talet. Han
har under åren väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och
belönats med många priser.

Få europeiska huvudstäder har en sådan magisk attraktionskraft som Berlin. Mer än någon annanstans ryms här hela 1900-talets historia: Första världskriget och det tyska kejsardömets undergång, Weimarrepubliken och Hitlertiden, följt av det kalla kriget där staden delades och blev till ett politiskt spänningsfält mellan öst och väst. Efter återföreningen är Berlin återigen det mäktiga Tysklands huvudstad men har ändå bevarat sina kontraster och sin alternativa stil.


Om allt detta vet Jan Mosander att berätta. Under sina år i Tyskland och Berlin kom han att träffa personer som Albert Speer, Hitlers favoritarkitekt och rustningsminister, och Emmy Göring, Hermann Görings änka. Han blev avlyssnad och övervakad under sina kontakter med kända östtyska oppositionella som Wolf Biermann och Robert Havemann. Boken guidar oss i spåren till diktaturernas Berlin och berättar de många oskrivna historierna. Men givetvis får vi också ta del av den allra senaste informationen om en stad i ständig förändring.

Med sin värme, nyfikenhet och personliga ton har Mosanders bok om Berlin etablerat sig som en av de mest populära reseböckerna. När den nu utkommer i efterlängtad nyutgåva är det med nya spännande kapitel där vi bland annat kan läsa om en gigantisk fartygshiss, kommunisten från Småland och hur de gamla partipamparna bodde i öst.

I boken finns också kartor som visar hur Berlinmuren gick, var Hitlers bunker låg och hur man hittar till andra historiska platser.

Få svenska journalister har druckit te med Albert Speer, intervjuat kungens okända moster och avslöjat storspionen Stig Bergling, liksom Bofors vapenaffärer i Indien. Som korrespondent i Tyskland har Jan Mosander också på nära håll följt kalla kriget och följderna av den järnridå som delade Europa i två delar. Ständigt har han lyckats vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Nu senast befann han sig på lyxkryssaren Concordia då den havererade utanför Italiens kust och blev givetvis förste man att rapportera om händelsen.

Jan Mosander har genom åren också väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser. 1987 fick han till exempel Stora journalistpriset. Men det de flesta av oss kanske minns bäst är ändå hans välkända röst från radion då han vid oräkneliga tillfällen rapporterat om stora och små nyheter från Europa.

Bland spioner, kommunister och vapenhandlare skildrar en unik och spännande journalistkarriär där verkligheten ofta snuddat vid äventyret. Mosander har själv varit anhållen, avlyssnad, förföljd, efterlyst och stämplad som statens fiende i de gamla kommuniststaterna, och har nu fått se digra akter om detta i säkerhetstjänsternas arkiv.

I boken får vi dessutom ta del av några av vår samtids största, mest betydelsefulla och omvälvande händelser.

Dessa två herrar, Jan & Jan, är gäster på en unik Bokens Afton torsdag 27 november, kl 18.30. Biljetter finns i kassan.