Patrick Modiano: Lilla smycket

”Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.” Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt.

Den franske författaren Patrick Modiano född 1945, har sedan debuten 1968 skrivit ett trettiotal böcker. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands.

Patrick Modiano har genom åren mottagit en rad litterära utmärkelser och tilldelades 2014 års Nobelpris i litteratur ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Bokrecension 2014-11-07
2014 års nobelpristagare i litteratur född 1945. Han har gett ut ett trettiotal böcker där nästan alla utspelar sig i Paris. Att läsa Modiano är som att kliva in i en skuggvärld.

”Lilla smycket” handlar om artonåriga Therese som på en metrostation i Paris får syn på en kvinna i en gul kappa. Hon tycker att kvinnan påminner henne om sin mor som försvann när Therese var åtta år, modern som kallade henne ”Lilla smycket”.
Therese börjar följa efter kvinnan i den gula kappan, hon skuggar henne vid flera tillfällen och får då reda på vart hon bor. Hon skulle vilja ta kontakt men hon vågar inte, vet inte vad hon ska säga.
Som läsare får man också ta viss del av Therese uppväxt, hur hon levt sitt liv de sista tio åren. Människor skymtar förbi i boken, dyker upp men glider iväg utan att man förstår vart. Gatorna Therese vandrar på i Paris, metrostationerna som passerar förbi som i ett töcken.
Alla frågor man som läsare har när sista raden är läst finns det inga svar på. Detta är både fascinerande och frustrerande.
Efter 138 sidor kliver jag ut ur ”skuggvärlden”, boken finns i mina tankar länge.
Jag kommer nog att läsa fler böcker av Patrick Modiano, hans sätt att skriva är annorlunda och språket är vackert. Den får 4/5 i betyg

Monica / Vängåvans pensionerade kulturtant