Sven Björklund och Olof Wretling: Till häst genom Västerbotten

I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntligt berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit – den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände.

Klungan är en humorgrupp från Umeå bestående av Mattias Fransson, Carl Englén, Sven Björklund och Olof Wretling.

Sedan hösten 2003 har Klungan satt upp olika humorföreställningar i Umeå och turnerat i Sverige. De står bland annat bakom föreställningarna Stämning och Jag är en fågel nu. Hösten 2008 gjorde de en Sverigeturné med föreställningen Det är vi som är hemgiften, som regisserats av Birgitta Egerbladh. Den har även visats i Sveriges Television i februari 2011. Under hösten 2011 turnerade Klungan med föreställningen Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter. I januari 2014 hade Klungan premiär på föreställningen På rätt sida om okej, som går på Tonhallen 30 nov och 1 dec.

Sven Björklund, Olof Wretling och Mattias Fransson medverkar också i Sveriges Radio P3-programmet Mammas nya kille. Under sommaren 2010 visades Klungans TV-serie Ingen bor i skogen i SVT. Olof Wretling och Sven Björklund har även gjort barnprogrammet Dafo under två säsonger till SVT:s Barnkanalen.
Sven Björklund och Olof Wretling är gäster hos oss för att signera sin bok, lördag 29 nov, kl 12-30-13.30.