Den dolda staden Sundsvall

En stad är mycket mer än sten, murbruk och asfalt. Den är cirkuselefantens tunga steg mot Storbron, en spårvagnstur till biobesöket, caféliv och korvkiosker, raggarrundan, en nattstad som badar i neon när fartyg glider in och invigningen av Sundsvalls första rulltrappa. Allt det där vanliga, ovanliga och fullkomligt livsavgörande som äger rum i en stad utan att lämna några fysiska spår.

Vad hände i telefonkiosken nära centralstationen en sen natt i det tidiga 90-talet? Vem kastade slängkyssar mot överlyckliga tonåringar samma kväll? Var började kärleken och på vilken gatuadress tog den slut? Vilken plats går du snabbt förbi för att slippa minnas? I vilket gathörn ler du i hemlighet över det som hänt där?

I år har vi samlat in, i samarbete med Sundsvalls tidning, minnen från staden som syns men inte finns. Den dolda staden är ett sätt att skriva en plats tillsammans, att genom alla möjliga människors livsavgörande och vardagliga minnen berätta om det som inte är asfalt, tegel och betong.

Vi har tidigare publicerat den alternativa guideboken Den dolda staden Östersund. Nu kommer Den dolda staden Sundsvall.

Välkommen till den alternativa guideboken till Sundsvall,

Malin Palmqvist, frilansjournalist,
Sara Swedenmark, förläggare på Förlag 404,
Christina Svärdström, kulturproducent.
Maria Dahlberg, fotograf

Artikel i Sundsvalls Tidning, torsdag 2014-12-04
Share: