Daniel Suhonen är gäst på Bokens Afton, 14 jan, kl 18.30

 

I slutet av mars 2011 valdes Håkan Juholt till partiledare för Socialdemokraterna och höll ett bejublat tal där han betonade kulturens roll, människovärdet före marknadsvärdet och reglering av marknaden. Det var en tydlig brytning med de senaste årens S-politik. Men den nye ordföranden hann knappt ner från talarstolen innan de kritiska rösterna höjdes. En rad skandaler och affärer kantade hans väg under det som blev partiets mest turbulenta år sedan grundandet 1889. Efter bara tio månader som partiledare beseglades Juholts öde i januari 2012.

I och med Juholtaffären uppstod en ny politisk kultur där en socialdemokratisk elit läckte uppgifter och använde medierna för sin interna maktkamp. Och journalisterna spelade med, uppfyllda av sin egen roll. Vad var det egentligen som hände? Hur bidrog PR-konsulter till nederlaget, och vad säger det om vår samtid? Det avslöjande reportaget Partiledaren som klev in i kylan är baserat på ett stort antal intervjuer, pressklipp och unikt källmaterial. Här ges ett porträtt av personen Juholt, men framför allt tecknas en bild av ett förändrat politiskt landskap och av ett parti i djup kris.

Daniel Suhonen är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och medarbetar i Sydsvenskan och Aftonbladet. Tidigare var han verksam som Juholts talskrivare och chefredaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden.

Recensioner
”Anna Lindh först, och slumpen, som aldrig ska underskattas. Om hon hade tagit över som partiordförande efter Göran Persson hade Socialdemokraterna troligen besparats en del sentida kaos. Möjligen hade partiet inte ens förlorat makten till Moderaterna och deras drabanter.

Reflektionen är meningslös, men ändå värd att hålla i minnet under läsningen av Daniel Suhonens passionerat heta berättelse om Håkan Juholts kaotiska tid i ljuset. Att det blev just han och inte Damberg, Östros, Nuder, Nygren, Wallström, Eneroth, Pagrotsky eller någon av de andra som var på tapeten då, styrdes inte helt av slumpen, men delvis.”

Läs hela Fredrik Sjöbergs recension i Svenska Dagbladet, här.

——
”Vår tids mord på Caesar – så beskriver Daniel Suhonen Socialdemokraternas behandling av Håkan Juholt”
Läs en intervju med Daniel Suhonen i DN, här.
——
”För den som någonsin snuddat vid tanken på att ägna sig åt politik på toppnivå torde Daniel Suhonens Partiledaren som klev in i kylan
vara ett av de mer potenta vaccin som går att uppbringa. Ingen som tar
sig igenom de drygt femhundra sidorna kan på allvar vilja utsätta sig
för något som liknar svensk toppolitik.”
Läs Gabriel Byströms recension i GP, här.
——-
Daniel Suhonen är gäst på Bokens Afton onsdag 14 januari, klo 18.30. Biljetter finns i kassan.