Bokåret 2014 – Monica Gullman tänker tillbaka

Så är bokåret 2014 till ända. Läsupplevelserna har varit många. Hinner ändå inte läsa i kapp, trots de 150 böcker jag plöjer varje år.

Jag sörjer alla böcker som förblir olästa. Författare som ägnar år åt att skriva sin livs roman. En bok som kanske inte ens blir recenserad. Hamnar inte i en TV-soffa, som Babel eller andra bokprogram. Böcker som kan vara riktiga läsupplevelser.

Jag sökte medvetet sådana böcker i bokhandelns välfyllda hylla för skönlitteratur. Författare jag inte hört talas om, titlar jag inte känner till. Böcker som till min glädje blev riktiga läsupplevelser.

Här kommer mina recensioner på två av dem. Riktigt bra relationsromaner.

Anne Lise Marstrend-Jörgensen, dansk författare född 1972. Hon har givit ut fem romaner och fyra diktsamlingar. Det man inte vet är hennes första bok på svenska.

Boken handlar om Alice och Eric Horn och deras liv. Det är 60-tal och de har nyss flyttat in i ett nybyggt villaområde i den danska förorten Vase. Alica väntar deras första barn och motvilligt avbryter hon sin utbildning till sjuksköterska och blir hemmafru. Eric jobbar på en revisionsbyrå och försörjer familjen. De får två barn till. Utåt sett lever de ett lyckligt och bra liv men verkligheten är något annat. Eric vill utmana äktenskapet, träffa andra partners och övertalar Alice att göra detsamma. Hon vill egentligen inte men känner sig pressad av Erics krav. De börjar gå på klubbar och träffar andra både tillsammans och var för sig.

Eric njuter av det nya men Alice mår sämre och sämre, omställningen får förödande konsekvenser för hela familjen Författaren beskriver 70-talets alla förändringar, p-piller, rätten till abort, den sexuella frigörelsen, droger. Hemmafruarnas missnöje i villaområdet, ledan, tristessen. Livet blir inte som de drömt om, under ytan jäser det av otillfredsställelse och frustration.

Mycket läsvärd roman, som får 4/5 i betyg.

Ninni Holmqvist har skrivit flera novellsamlingar. Hon fick sitt genombrott som författare 2006 med romanen, Enhet. Hon är också verksam som översättare. Precis som att börja om är hennes senaste roman som kom 2014. Bokens huvudkaraktär är Pia-Lisa, 22 år. Det är 80-tal och familjen hjälps åt att städa ur villan, barndomshemmet. Pappa konsertpianisten har dött och villan måste säljas.

Som läsare får man följa Pia-Lisa först genom barndomen. En pappa som ständigt var frånvarande.
En mamma som försöker hålla ihop familjen men inte räcker till. Tryggheten i Pia-Lisas liv är barnflickan Ulla, det är hennes famn hon kryper upp i när hon är ledsen och inte förstår allt jobbigt som händer i familjen.

Så en dag försvinner Ulla helt plötsligt och Pia-Lisas liv rämnar. Hon är ett udda barn, vill gå sina egna vägar, hitta sig själv, sin självkänsla, utforska sin sexualitet som tonåring, hantera den ensamhet
hon hela tiden söker. Hennes bästa vän blir Robban, som också är lite udda, deras vänskap följer som en röd tråd genom hela boken.

Ett starkt kvinnoporträtt som berör och fängslar. Den får 4/5 i betyg.

Nu ser jag fram emot 2015 års utgivning av bra skönlitteratur, svenska som utländska författare. En och annan spännande deckare kommer också att läsas, gärna debutanter.

Men först ska vi ha en Bokrea, lista på mina lästips ur reakatalogen kommer om några veckor.

Ha det gott så hörs vi igen.

Monica,
Vängåvans kulturtant