Lidenhistorier

Det här är mustiga historier om landet från förr. Men inte från en avlägsen tid fångad i en stel historiebok.

Det är levande berättelser om hur det var igår, i något man kan kalla Gammel-Sverige. Berättelserna kan verka vara från en annan tidsålder, men är den värld dagens vuxnas föräldrar eller far- och morföräldrar växte upp i. Om man gjorde det på landet. Det är inte länge sedan. Det är igår.

Många kända svenska världsnamn inom litteratur och film har hämtat det mesta från dessa miljöer. Från barnen i Bullerbyn till Utvandrarna. Allt det finns här och en hel del därtill.

Berättelserna äger rum i ett begränsat område i norra Medelpad upp mot den Jämtländska gränsen. Centralorten, om man nu kan kalla det för det, är Liden. Här finns skolan, affären, macken och till och med banken. Runt om är de stora skogsvidderna. Vi är i lndalsälvens dalgång. Precis när man lämnat kustlandet och landet höjer sig upp till högplatåerna. Älven slingrar sig allt djupare mellan branta nipor.

Berättelserna har Sven Söderqvist samlat ihop och nedtecknat under många år. Sven har själv i mer än 80 år vandrat och arbetat i skogen, på älven, i lantbruket och kommenterar historierna med egen erfarenhet.

Denna bok är en samling av kanske flera hundratals dråpliga eller eftertänkvärda berättelser.

Läs Björn Brånfelts funderingar om boken i Dagbladet, klicka här.

Läs Susanne Holmlunds recension i Sundsvalls Tidning, söndag 18 januari 2015.