En Skarp dag, lördag 28 mars, kl 12-13

Ann-Marie Skarp, förlagschef Piratförlaget

Ellen Skarp, bokhandlare i Helsingborg

Jan Guillou, make till Ann-Marie Skarp
En del av släkten Skarp, samlad i Knaust trappa

Åke Skarp var överste och regementschef vid LV5 i Sundsvall, 1968-1975. LV5 lades ned sju år senare, den 30 juni 1982. Han var även en mycket engagerad idrottsledare i Sundsvall.


Överste Skarp och hans hustru Märta fick döttrarna Ellen, Ann-Marie och Kerstin samt sönerna Ingemar och Lennart. Döttrarna Ellen och Ann-Marie gjorde sig karriärer inom bokhandels- och förlagsbranscherna. Ellen som butikschef hos Killbergs Bokhandel i Helsingborg och Ann-Marie som förläggare på Norstedts förlag i Stockholm. Kerstin är advokat och vice riksåklagare, Lennart är civilekonom medan Ingemar är civilingenjör teknisk fysik. Ellen jobbade i vår bokhandel på 70-talet när Arne Jonzon var bokhandlare. Hon fick med andra ord en gedigen inskolning i bokhandelsbranschen.


Ann-Marie Skarp
Jan Guillou

Ann-Marie Skarp har utnämnts till den enskilt största förnyaren av den svenska bokbranschen under 2000-talet. Hon kallas för en strategisk tänkare som alltid är beredd att utmana etablerade sanningar. Tillsammans med sin man, författaren Jan Guillou och några vänner, startade dessa ett eget förlag, Piratförlaget, som 2014 firade 15-års jubileum.


Åke Skarp skulle ha fyllt 100 år i år. För att fira detta samlas släkten Skarp i Sundsvall den 28 mars för att tillsammans tänka tillbaka på tiden som barn i Sundsvall och besöka platser som familjen har minnen från. LV5-området på Södra Berget är ett givet besöksmål

Ellen Skarp

Ann-Marie Skarp, Ellen Skarp och Jan Guillou besöker oss samma dag, lördag 28 mars, kl 12-13. 

Program på vår scen på entrétorget:


Ellen Skarp, förmedlar sina bästa boktips;
Ann-Marie Skarp, berättar om Piratförlaget och dess författare;
Jan Guillou, berättar om sin romansvit Det stora århundradet. En
berättelse om 1900-talet – mänsklighetens största, grymmaste och
blodigaste århundrade.På entrétorget finns ett fyrtiotal sittplatser. Gratis entré. Välkommen!