Kulturtanten Monica har läst två nya böcker.

Roy Jacobsen, en av Norges stora skönlitterära författare, Han är född 1954 och har fått många litterära priser för sitt författarskap. Hans böcker är översatta till 26 språk.

De Osynliga, är hans hittills största försäljningsframgång.

Jag kliver in i romanen, följer människorna på ön, när boken är slut kliver jag ur och förundras över vilken läsupplevelse jag varit med om. Jag är helt tagen.

Boken bygger på verkliga händelser från 1900-talets början och 20 år framåt. Hans och Maria bo på ön Borröj en av tusentals öar i Nordnorge i närheten av Lofoten. De har en dotter, Ingrid som är tre år när boken börjar. På ön bor också Hans pappa ,Martin och hans efterblivna syster Barbro.

Som läsare får man följa famljens liv genom årstidernas växlingar. Höst och vinterstormarna som sveper fram över ön och drar med sig allt som inte är fastkedjat ut i det piskande havet. Det ihållande regnandet som förstör grödorna, potatisen ruttnar, djurens foder förstörs. Men också de underbara
dagarna när havet ligger blankt och fisket är bra.

Ingrid får som fyraåring lära sig hjälpa till med arbetet, kvinnorna på ön är starka och stolta, alla kämpar för familjens överlevnad. För att få pengarna att räcka till deltar Hans i vinterfisket på Lofoten tre månader varje år. Det är med bävan familjen ser honom resa iväg, de vet ju att havet dödar 200 man varje år i detta fiske. Lyckan är stor när han trött och sliten återvänder till ön för att genast ta itu med allt som blivit eftersatt, tid till vila finns inte. Kärleken tll varandra, respekten för havet, tacksamheten för fisket som ger dem mat på bordet, den mäktiga naturen, allt detta genomsyrar boken. Ingrid skolas in i det här livet, växer som människa och tar sitt ansvar när familjen drabbas av sorger och bakslag.

En underbar roman som jag önskar att alla bokälskare ska läsa. Den kommer att leva länge i mitt medvetende.

Jag ger den högsta betyg 5/5.

Så har jag läst en bok med ett helt annat tema, en debutbok av Lisa Westerlund, Klarhet.

Klara är lycklig, hon har träffat Rickard, han är snygg, snäll, omtänksam och kärleksfull. Han flyttar in hos henne och hon svävar som på moln. Men sakta börjar Rickard förändras, han anmärker på hennes kläder, hur hon sminkar sig, blir sur när hon vill ha en tjejkväll med sina kompisar. Detta accelererar, Klara blir orolig och ängslig, hennes självkänsla dalar. Vad gör hon för fel och varför har det blivit så här? När så Rickard börjar misshandla henne ställs allt på sin spets. Hon får hjälp av två vänner att ta sig ur det destruktiva förhållandet. Hon vill hämnas på Rickard men är det rätt väg att gå?

En bladvändare trots sitt obehagliga innehåll, hämnden blir grym men lite hjärtat i halsgropen har man som läsare, hur ska Rickard ta detta och vad kommer han att göra när han förstår att Klara ligger bakom?

Ett välskriven bok på ett aktuellt tema av debutanten Lisa Westerlund.

Monica/ Vängåvans kulturtant

Share: