Per Schlingmann är gäst på Bokens Afton, 18 mars

Per Schlingmann är författare, föreläsare och rådgivare med lång erfarenhet inom både politik och näringsliv. Han är före detta statssekreterare, chefsstrateg och partisekreterare i Moderaterna, och de flesta känner till honom som en av personerna som spelade en central roll i förnyelseprocessen av Moderaterna. Per är en flitigt anlitad föreläsare. Han skriver regelbundet krönikor för Dagens Industri, sitter i styrelsen för SOS Barnbyar och har gett ut två böcker, Stå aldrig still! (2013) och Urban Express (2014), skriven tillsammans med Kjell A Nordström.

Det är i städerna det händer! Planeten skakar till och genom vad som kan liknas vid mänsklig gravitation hamnar vi i städerna. Vi befinner oss i en tyst revolution där städerna och kvinnorna är revoltörer. Och vapnet är en Samsung istället för en Kalashnikov. De multinationella företagen blir multiurbana företag. Det urbana är det nya svarta och borgmästarna blir vår tids premiärministrar.

I denna unika bok, Urban Express, guidar dig Per Schlingmann och Kjell A Nordström i vad som händer i världen, staden och för oss människor. Förutom stadens till synes ostoppbara attraktionskraft ser vi andra dramatiska förändringar som påverkar villkoren för oss alla:

• Framgång i den digitala världen kräver kompetenser som inte är digitala. När allt kan kopieras blir det som inte kan artikuleras och digitaliseras kvar.

• Det är kvinnornas tid. Utrustade med kunskap och mobil tar de för sig. Männen håller krampaktigt fast vid den ekonomiska makten, men hur länge till?

• Nu är det vild kunskap som gäller! Oavsett hur bra universiteten är, så lär de bara ut hygienkunskap. För att nå framgång krävs något mer. Något magiskt. Vild kunskap.

Det är upp till dig hur du förhåller dig till utvecklingen – det handlar om att vara öppen, ödmjuk och våga experimentera och hantera förändring genom att lära förmågan att lära om.

Lika lite som annat som uppstår idag går denna bok att kategorisera. Den är ett collage som beskriver vår tid och hur du själv kan hantera de förändringar som möter oss alla. Denna bok är helt enkelt queer och söker sin kategori som så många andra idag.


Ord om boken
”Det Nordström och Schlingmann målar upp är inte science fiction eller ett diffust framtidsscenario. Det är den verklighet ”Det Nordström och Schlingmann målar upp är inte science fiction eller ett diffust framtidsscenario. Det är den verklighet vi mer eller mindre lever i.”
/Sundsvalls Tidning

”Per Schlingmann och Kjell A Nordström skriver om misslyckandets självklara plats för att samhället ska kunna utvecklas i sina nya bok Urban express. Så länge vi lär oss något av katastroferna är de konstruktiva. Det låter som en dröm. En dröm om öppenhet, tolerans, långsiktighet och möjligen rätt mycket humor. Kan någon konsult börja i den änden.” Jenny Strömstedt, Expressen

”Lästipset – En av våra mest välkända ex-politiker har slagit sig ihop med en ekonom och skrivit en bok om urbanisering: om varför så många söker sig till städerna och om hur vi därför måste förhålla oss till vinster och ekonomi.” Metro

”Berättelsen om stadens utveckling, kvinnornas alltmer framskjutna positioner och kreativitetens frigörelse är engagerande och optimistisk… På gott och ont har Nordström och Schlingmann skrivit en bok som är viktig för att förstå hur vår samtid ser på sig själv.” Sundsvalls Tidning

”De beskriver hur digitalisering, globalisering och just staden påverkar vårt sätt att leva. Staden verkar ha en ostoppbar attraktionskraft och vår värld blir allt mer digital. Men författarna för ett resonemang som går ut på att om man ska nå framgång i den digitala världen krävs kompetenser som inte är digitala.” Upsala Nya Tidning

”Tråkmånsar och nejsägare kanske skulle kalla det hela för en narcissistisk bagatell. Lyssna inte på deras slavmentalitet. Instagramkontot @urbanexpress2014 är en innovativ take på hur vi använder oss av internet. En bildbomb som inte lämnar någon oberörd.” Nöjesguiden om boken Instagramkonto

”Språket är snabbt och sprängfyllt med populärkulturella referenser. Varje kapitel är som en färdig föreläsning där bokens budskap är inpressat i sin helhet.” Borås Tidning

”Och som vanligt när Schlingmann är i farten går det undan. Det är högt förändringstempo och frammarsch, man får aldrig stå stilla och den nya boken som han gör reklam för den här gången, heter ”Urban Express”. Snabbtåget mot storstan.” Östersundsposten

”Urbaniseringen vill jag däremot beklaga. Landsbygden förtjänar mer än att bara vara ett pittoreskt sommarnöje för Stureplanspolitiker. Scenariot oroar, eftersom årets valanalyser visar på spänningarna mellan stad och landsbygd. Sverigedemokraternas triumftåg går främst genom djupa skogar och över böljande fält, just i det gamla Sverige som Schlingmann/Nordström dömer till döden. Samtidigt är framtiden redan här. Vart femte år växer Stockholm med ett nytt Västerås. Trots trängsel och bostadsbrist är stadens attraktionskraft enorm. Att motarbeta utvecklingen är lika framgångsrikt som att glasa in altanen och försöka stoppa hösten. Den kommer ändå.” Tidningen Dagen

Per Schlingmann är gäst på Bokens Afton den 18 mars,kl 18.30, tillsammans med professor Jesper Strömbäck vid Mittuniversitetet.