Carl Jan Granqvist och Stefan Hedlund, Dödlig gastronomi

En kriminalroman som handlar lika mycket om den goda maten som drycken.

Pulsen slog som ravemusik, synfältet smalnade av och psykedeliska mönster spred sig över näthinnan när han på motsatta sidan bordet såg hur presidentens ansikte växlade mellan grönt och gult och rött, som en ljussignal vid övergången mellan liv och död innan ryssen stöp rakt ner i tallriken vars oätna quenell geggade fast sig vid pannan på honom.

Ryske presidenten giftmördas under en kungamiddag på Operakällaren, med en meny som nedan.

Entré
Ostron fin de clair au naturell, med tillbehör
 

Förrätt
Queneller på isgädda och färs av ostron. Vitvinssås. Julienne på rotselleri, palsternacka, purjolök och morot. Smörfräst bladspenat.
 

Huvudrätt
Stuvad lake, med sås på vitt vin, forellrom och gräslök. Pressad potatis.
 

Dessert
Cointreau sufflé

Kändiskrögaren Carl Johan Granstam med sin besatthet för livets goda: konsten och kulturen, smaker och dofter och aromer, vällagad mat och väl lagrade drycker förvandlas till en osannolik anförare i jakten på de fanatiska förövarna, mellan Grythyttan och Rom, Florens och Paris.

En svindlande färd som går i Dantes Gudomliga spår, som ledtrådas av Nostra­damus profetior, Uppenbarelseboken och Machiavellis management-­filosofier. Där de gastronomiska äventyren avlöser de kriminologiska mot gåtans märkliga upplösning. En sanslös skröna och härligt långkok där Gastronomiska Akademins ledamöter med kung Carl Gustav i spetsen står för huvudingredienserna. Och där anrättningen kryddas av svenska och internationella toppolitikers mustiga medverkan, bjuds vi en lika välsmakande som lustfylld och spännande meny. Med klingande glas och gåtfulla Da Vincikoder.

Bon appetit!

Om författarna:
Stefan Hedlund skrev tillsammans med retorikprofessor Kurt Johannesson boken Marknadsretorik som blev Årets Marknadsföringsbok 1993. Stefan är en av våra mesta tal- och spökskrivare, retorikföreläsare, kris- och managementkonsult. Han är också civilingenjör med bakgrund i såväl innovationsteknik och teknisk problemlösning, som utveckling av retorikmässiga koncept. Medförfattare till boken Carl Jans Klassiker.

Carl Jan Granqvist, allas vår livsnjutare, fick inte bara liv i Grythyttans Gästgiveri på 1970-talet och som han utvecklade till kulinarisk vallfartsort han är också en av initiativtagarna till Restauranghögskolan på samma ort, under Örebro Universitet. Han blev Carl Jan med svenska folket i slutet på 1980-talet, när han tillsammans med Christian Gröntoft skrev Första Vinboken och levererade vinprovningar under TV-serien Levande livet. Medlem i Gastronomiska Akademien sedan 1997. Författare till Carl Jans klassiker – mer än en kokbok.

Det enda som är trist är att boken kommer först i mars 2016. Men den som väntar på något gott kan aldrig vänta för länge.