Cristina Caboni, Doftens vägar

Elena Rossini blir övergiven i unga år när hennes mamma träffar en ny man. Uppväxten blir tuff, men Elena är utrustad med en speciell gåva – förmågan att komponera parfymer. Hon får lära sig parfymtillverkningens grunder av sin stränga mormor, och hon upptäcker att dofter kan väcka minnen till liv. De leder bakåt till Elenas förflutna, men också mot hennes framtid. Ett sprucket förhållande gör att Elena helt tappar fotfästet. Hon måste finna sin egen väg och den leder från Florens till Paris. Det är också här hon träffar Cail. Doftens vägar är en italiensk feelgoodroman som innehåller många spännande essenser: kärlek med komplikationer, ett blomstrande persongalleri och exotiska miljöer.

Recension:
Detta är hennes debutbok, hon bor på Sardinien med man och tre barn. Hon odlar rosor. Parfymer och väldoftande essenser är hennes passion, vilket också avspeglar sig i boken. En italiensk ”måbrabok” i dofternas värld.

Elena Rossini har fått lära sig parfymtillverkning av sin stränga mormor. Ett känsligt luktsinne, en näsa, har gått i arv i flera generationer kvinnor i familjen Rossini.
Det finns en djup sorg i Elenas liv, när hon också blir sviken av sin pojkvän bryter hon upp från Florens och tar sig till Paris där hon får jobb på parfymhuset Narcissus. I Paris träffar Elena Cail som jobbar med att få fram den perfekta rosen för utställningar och tävlingar.
Cail bär också på en djup sorg. Ska de våga lita på kärleken igen?
Att rensa ur det mörka och gå vidare handlar boken om.
En underbar kärleksroman där man som läsare får en guidning i dofternas värld.
Varje kapitel börjar med en beskrivning av en ny doft. Exempel: Lavendel, den komplexa doften som förför och förtrollar. Den friskar upp och renar själen, fördriver trötthet, rädsla och ångest.
Läs boken och bli förförd i dofternas värld, men också av Paris gator och torg, maten och människorna.
Den får 4/5 i betyg.
Monica, Vängåvans kulturtant