Davis Lagercrantz, Millennium 4, Det som inte dödar oss

Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.

Recension
David Lagercrantz har gjort det!!! Trots sin egen rädsla, ångest och skräck att misslyckas har han skrivit en uppföljare på Stig Larssons Milleniumtriologi som är en riktig bladvändare.

Karaktärerna, journalisten Mikael Blomkvist och stjärnhackern Lisbeth Salander finns kvar och nya karaktärer har tillkommit. Blomkvist jobbar fortfarande på tidningen Millennium, en tidning i kris trots nya ägare. Salander har utmärkt sig på så sätt att hon travat in på en klinik och resolut brutit tre fingrar på en känd plastikkirurg, orsaken är att han har tafsat på en kvinnlig patient och begått diverse andra övergrepp som mörkats.

Det är mycket datateknik i boken, i alla fall från början, sedan drar handlingen igång i ett rasande tempo. Salander har hackat sig in i NSA:s datorer och hittat massor av oegentligheter. Hon måste till varje pris hittas av agenterna i USA, detta får inte komma ut.

500 sidor sträckläsning. Spänningsfaktorn är hög. Hoppas verkligen att David Lagercrantz skriver en fortsättning, finns mycket som tyder på det.

4/5 i betyg

Årets julklappsbok i genren spänning, alla kategorier.

Monica /Vängåvans kulturtant.