Lasse Berg och Mons Kallentoft gästar Bokens Afton, 20 okt

Vi är gjorda för att sitta på en afrikansk strand och äta ostron och snacka skit, säger Lasse

Mons Kallentoft

Mons fick träffa Yoko, som bor i SUndsvall och som översatt tre av hans böcker till japanska

Om människans vandring på jorden har pågått i årmiljoner så kan Lasse Bergs vandring genom Afrika te sig kort men de senaste decennierna har han undersökt människans utveckling och givit ut tre stora böcker Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari.

Vårt inre Afrika får vi följa Lasse Berg (text) och Carl Douglas (foto) under deras film- och fotoexpeditioner under de senaste åren genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår. En enastående vacker, rolig, spännande och lärorik berättelse.

Lasse Berg är en skicklig pedagog och även i detta fyrfärgspraktverk står lärdomen i första rummet precis som i de tidigare böckerna.

Den samarbetande, goda och babblande arten som vi kallar människa har Lasse Berg skrivit om hela tiden. Nu får vi se den i helfigur i arbete och vila. id lägereldar, på vandringar med bushmännen, bland regnskogens apor vid stränder och på savanner.

Läs om hur antalet språk påverkar samlevnaden, om societetshustrun som räddar Kongo-Kinshasas tjuvjagade bonoboer och om hur hjärnforskningen kommit fram till likheter i reaktioner mellan bonoboer och människor som upplevt liknande trauman.

Vårt inre Afrika är en bok för dig som vill veta vad en upptäcktsresande gör och en bok om en människa som alltid gjort precis det han älskar mest av allt.

Lasse Berg har i femtio år beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. När Lasse Berg inte skriver, reser eller bedriver fågelskådning, jagar han land och rike runt och föreläser oförtröttligt inför de mest otippade församlingar. Vilar ut gör han vid enstaka tillfällen i en idyllisk sydfransk by.

Mons Kallentofts
nionde roman, Eldjägarna, om den nervigt intuitiva och skickliga kriminalinspektören Malin Fors. En historia om hur våldets verkningar kan färdas över jorden och få människor att begå handlingar som de aldrig trott sig vara kapabla till.

Hur hamnade jag här? Malin Fors står som förstenad. Skogen är fortfarande mörk i den tidiga septembermorgonen, från ett industriområde utanför Linköping sprids lukten av brandrök och framför sig på marken ser hon det brända liket av en kvinna.

Dagen innan har en nioårig pojke hittats död i en container. Mördad. Han kom från ett trasigt hem, och det visar sig att han ofta flydde ut ensam om kvällarna. Men vem kan ha velat honom så illa? Även om det verkar långsökt anar Malin att det finns ett samband, på något vis hör han och kvinnan ihop. För vem vet hur vägar korsas och människor möts?

Fakta om Mons Kallentoft
Yrke: Författare och journalist

Född: 15 april 1968 i Linköping, men bor nu på Mallorca
Familj: Barnen Karla och Nick, hustrun Karolina
Min önskan: Hälsa för mig och familjen
Om ej författare: Kock
Hemlig talang: Simma långt under vattnet
Sämsta egenskap: Långsint
Bästa egenskap: Driftighet och uthållighet, generös
Jag blir glad av: Vin, samtidskonst
Arg av: Girighet, snikenhet
Favoriter i fiktionens värld: Cormac McCarthy, F. Scott Fitzgerald, Easy Rawlins och Sonny i Gudfadern.
Favoritplats: Hotel Oriental Hotel, Bangkok

Läs en intervju med Mons Kallentoft här.

Vad har Lasse Berg och Mons Kallentoft gemensamt? En berättigad fråga. Svaret är enkelt. Mons är i Sverige bara ett par dagar i samband med lanseringen av hans senaste bok och då fanns bara detta datum då han kunde komma till oss. En bokrelease kan vi ju inte tacka nej till?

Välkommen till en trevlig kväll!

Lasse Berg och Mons Kallentoft gästar Bokens Afton, tisdag 20 okt, kl 18.30. Biljetter finns i kassan från vecka 40.