Augustpriset 2015

De 18 titlar som nominerats till årets Augustpris har tillkännagivits. Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugosjunde gången. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. De sex texter som nominerats till Lilla Augustpriset har också presenterats. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Nedan följer nomineringarna.

Nominerade till Augustpriset 2015: (fr vä) Maja Hagerman, Emma AdBåge, Jessica Schiefaur, Eva Lindström, Jonas Hassen Khemiri, Karin Johannisson, Carola Hansson, dold bakom Carola står Eva Gedin (förläggare) som tar emot priset för Agneta Pleijel som inte hade möjlighet att närvara, Martin Kaunitz (förläggare) som tar emot priset eftersom Lennart Pehrson inte kunde närvara, Karin Bojs, Aris Fioretos, Stina Stoor, John Ajvide LIndqvist, Helena Öberg, Kristin Lidström, Magnus Linton, Hanna Gustavsson, Johan Hilton, Frida Nilsson. Foto: Sören Andersson.

Nominerade i skönlitterära klassen
Mary, Aris Fioretos,
Masja, Carola Hansson
Allt jag inte minns, Jonas Hassen Khemiri
Rörelsen. Den andra platsen, John Ajvide Lindqvist
Spådomen. En flickas memoarer, Agneta Pleijel
Bli som folk, Stina Stoor

Nominerade i fackboksklassen
Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren, Karin Bojs
Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta, Maja Hagerman
Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates, Johan Hilton,
Den sårade divan, Karin Johannisson
Knark. En svensk historia, Magnus Linton
Den nya staden. Utvandringen till Amerika II, Lennart Pehrson

Nominerade i barn- och ungdoms klassen
Nu är det sent!, Emma AdBåge
Iggy 4-ever, Hanna Gustavsson
Alla går iväg, Eva Lindström
Ishavspirater, Frida Nilsson
När hundarna kommer, Jessica Schiefauer
Din tur, Adrian, Kristin Lidström och Helena Öberg