Ian McEwan, Domaren

Ian McEwan, Domaren

En av den engelskspråkiga världens mest kritikerhyllade skönlitterära författare. Han har skrivit böcker som, ”Kärlekens raseri”, ”Försoning”, ”Lördag” m.m.

Domaren Fiona May är huvudkaraktären i boken. Hon är gift med Jack, professor i Antikens historia på universitetet, de har inga barn. Fiona lägger all sin tid och energi på sitt jobb. Det är många och svåra beslut hon måste ta som domare.Jack saknar passionen i äktenskapet och vill öppet inleda ett förhållande ”vid sidan om” med en betydligt yngre kvinna. Äktenskapet sätts i gungning.

Så får Fiona ett av de svåraste mål hon någonsin haft. En pojke snart 18 år ligger för döden i svår leukemi. Sjukhuset vill sätta in blodtransfusion för att Adam, som pojken heter, ska klara den tuffa behandlingen. Föräldrarna och Adam själv motsätter sig detta bestämt. De tillhör Jehovas vittnen och religionen accepterar inte att man tar emot andra människors blod. Tiden är knapp, Fiona lyssnar på alla parter och besöker som ett sista försök att förstå Adam på sjukhuset.

Som läsare följer jag Fionas arbetsdagar med stort intresse, hennes funderingar och tankar inför de beslut hon måste fatta som domare imponerar.

Författaren är påläst och väl insatt i juridikens värld. Frågor som handlar om kärlek, liv och död. Någon måste ta besluten, men blir det rätt eller fel? Fiona är visserligen domare men hon är också en människa.

En mästerlig roman av en mästerlig författare.

Den får 5/5 i betyg av mig.

Boken är med i årets Låna & Läs.

Monica, Vängåvans kulturtant.