Marilyn Robinson, Lila

Marilyn Robinson, Lila.

En av vår tids främsta amerikanska romanförfattare och president Obamas favoritförfattare. 2012 fick hon en medalj ur hans hand för sitt författarskap.

Boken heter, Lila. Det är 1920-tal. En liten flicka 4-5 år sitter på en trappa i mörkret, trött, hungrig, frusen och ledsen. Utslängd ur huset där hon bor. En hemlös kvinna går förbi, sveper in henne i en sjal och går iväg med henne i nattens mörker.

Så börjar boken, Doll som kvinnan kallar sig, ger barnet namnet Lila. De börjar sin vandring längs vägarna, tar arbete där det finns, oftast får de lite mat som ersättning, ibland någon slant. De sover i skogen eller i någon tom lada och Doll finns alltid i Lilas närhet, hon bär henne i sin famn. Doll är tryggheten i Lilas liv.

Många år senare kommer Lila på sin vandring till den lilla byn, Gilead. Det regnar och hon söker skydd i en kyrka. Där träffar hon den gamle prästen John Ames. En vänskap tar sin början mellan dem. Sakta börjar hon i sina tankar och ord berätta sin historia för den gamle prästen. Fattigdomen, ensamheten, saknaden efter Doll, som väldigt brutalt försvann ur hennes liv. Att inte våga lita på någon annan människa. Detta luckras sakta upp när de har sina samtal prästen John och Lila.

En bok så stark och storslagen, Lilas historia berör.

Jag kommer att minnas den länge.

Den får 4/5 i betyg.

Boken ingår i årets Låna & Läs

Monica, Vängåvans kulturtant