Stefan Grundström, Sei una mosca bianca – Folkhemmets trollmålare Rolf Lidberg

Sei una mosca bianca – Folkhemmets trollmålare Rolf Lidberg

Det är som trollmålare Rolf Lidberg är mest känd i Sverige och ute i världen även om hans håg låg mest åt naturvetenskapen och främst då botaniken. Han bildade skola för ett nytt slags troll som inte var elaka och dumma utan godmodiga och rart pysslande i familjär gemenskap. Trolltavlorna skildrar ofta hans barndoms landskap men det finns också trolltavlor från många olika miljöer ute i världen.
Autodidakten Rolf var enastående språkkunnig och kommunicerade på alla de stora europeiska språken vilket hans efterlämnade brevsamling vittnar om. Han vistades långa perioder på Sicilien,
Teneriffa, Cypern m fl. naturvetenskapligt intressanta platser där han under vintrarna kunde ägna sig åt botaniken.

Den biografi, som Stefan Grundström skrivit, beskriver hans väg från skogsarbetarhemmet i Liden vid Indalsälven via konstakademin i Florens, illustratörsuppdrag och språkläraruppdrag i Stockholm och Sundsvall till de senare årens resor, naturutforskningar och trollmålande. Boken är rikt illustrerad med hans egna trollmålningar, botaniska motiv, okända yrkesillustrationer, dagboksteckningar och fotografier.

Recension i Sundsvalls Tidning, 2016-01-24