Sundsvallsförfattaren Kajsa Norman signerar lördag 12 dec kl 12-13.30

Sundsvallsförfattaren Kajsa Norman är aktuell med två kritikerrosade böcker.

På lördag den 12 december kommer hon till Akademibokhandeln Vängåvan för boksignering och samtal med intresserade. Passa på att be om en personlig juldedikation till dig själv eller någon du tycker om.

Kajsa Norman är journalist och författare med inriktning på demokratiutveckling och konfliktområden. Hon har tidigare givit ut böcker om Kuba och Zimbabwe, samt tjänstgjort som press- och informationsofficer i Afghanistan. Kajsa bor i London men är uppvuxen i Sundsvall och Hudiksvall.

Bron över Blood River med förord av Henning Mankell (Leopard förlag 2015) Nelson Mandela är död och i Sydafrika bleknar hans dröm om en regnbågsnation. Tjugo år efter apartheids fall präglas landet av segregation, rädsla och våld. Varvat med historiska återblickar tar Kajsa Norman oss med för att träffa de människor som motarbetar Mandelas dröm. Hur långt är de beredda att gå?

I den vita utbrytarrepubliken Orania försöker ett tusental afrikander skapa sin egen nation. Rädda för att deras språk, kultur och i förlängningen hela deras folk, ska utplånas om de låter sig assimileras, har de skapat ett hemland med egen flagga, valuta och ideologi.

Bron över Blood River följer deras och andra vita afrikanders kamp för att rädda sin kultur och sin värdighet. I ett Europa med växande nationalism är deras historia mer relevant än någonsin. Hur reagerar människor när de upplever att deras kulturella identitet är hotad?

Omdömen
Lägg namnet Kajsa Norman på minnet. Hennes bok om afrikanderna i det nya Sydafrika är modig, kunnig, spännande och pedagogisk. Den ger ledtrådar för att bättre förstå rasismen som ideologi och den komplexa utvecklingen i Sydafrika. […]

Varför är rasismen så farlig? Därför att oavsett hudfärg fräter den på vår mänsklighet. Detta är framtidens ödesfråga, i Europa som i Afrika.

– Ulrika Knutson i Expressen

Bra reportage om ruskig verklighet. Packa med på Sydafrikaresan och läs!

– Resemagasinet Vagabond

Den som tröttnar förlorar – kampen om Venezuela (Silc förlag 2015)
Venezuela hotas av politisk och ekonomisk kollaps. Efter Hugo Chávez död hårdnar striden om landets framtid. Men hur slåss man mot ett spöke?

I Den som tröttnar förlorar lär vi känna människor vars liv formats i skuggan av Chávez. María Corina Machado är stålarvtagerskan som kämpar för att bli Venezuelas första kvinnliga president. General Antonio Rivero var Chávez förtrogne, men bytte sida. Studentledaren Juan Carlos Requesens tar striden för förändring till gatorna, medan arkitekten Folco Riccio vill förbättra världen genom sina byggnader.

Tillsammans bildar deras historier berättelsen om ett rikt land som slitits isär av oförenliga drömmar och kompromisslösa drömmare.

Omdömen
En alldeles lysande bok om Venezuela […] För varje bok närmar sig Kajsa Norman det främsta ledet av svenska utrikesrapportörer

– Kjell Albin Abrahamson

Att skriva om det politiska klimatet i ett land behöver inte vara tungt och invecklat. Det visar journalisten och författaren Kajsa Norman i sin nya bok Den som tröttnar förlorar – kampen om Venezuela.
– Tidningen Nu

Mer om Kajsa och hennes böcker hittar du på hennes hemsida: www.kajsanorman.com