Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, 27 januari

Elin Olofsson

Caroline Eriksson

Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt – Romancedrottningen är tillbaka!
Simona är författare, feminist (duh), mamma och leg. psykolog. Hon bloggar om skrivande, tv-tittande och vardagsliv. Gillar tulpaner, världsfred och ost.

Hennes tre första romaner, de historiska kärleksromanerna: Överenskommelser (2010), Betvingade (2012) och De skandalösa (2013) har översatts till flera språk. De är en löst sammanhållen historisk trilogi som utspelar sig under tre olika tidsepoker; 1880, 1349 och 1685.

2014 kom hennes första roman, En enda natt, som utspelar sig i modern tid, som första delen i en planerad serie. Den andra delen En enda hemlighet kom hösten 2015 och den tredje delen kommer senare under 2016.

Simona, som kallas Sveriges Romancedrottning, har mutat in en genre som är bespottad men ändå älskad, och som är
storsäljare världen över.

En enda hemlighet är en ny bladvändarroman om starka kvinnor, het passion och de hemligheter vi alla döljer.

Trettioettåriga fältläkaren Isobel Sørensen har sett allt. Vilken katastrofsituation hon än placeras i behåller hon sitt lugn, sin kyla och sin kompetens. Men när hon får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem förlorar hon fattningen. Någon har strypt pengaflödet och det verkar vara personligt.

Alexander De la Grip, yngste sonen i Sveriges mesta adelsfamilj, är en omoralisk jetsetprins känd för två saker: sitt utseende och sina kvinnohistorier. Nätterna ägnas åt att festa och ligga, för om han aldrig stannar upp så kommer kanske den fruktansvärda tomheten inte att hinna ikapp honom. När Alexander, tämligen bakfull, träffar den ursinniga men vackra läkaren bestämmer han sig omedelbart. Isobel ska bli hans nästa erövring och det till vilket pris som helst.

Isobel är van vid mäns uppvaktning och räknar med att kunna hantera mannen som har det Medpax så desperat behöver: obegränsat med pengar. Men folk är inte alltid vad de verkar vara, och när Alexander och Isobel obönhörligt dras till varandra tvingas de ompröva allt de trodde var sant. Frågan är om Isobel, efter att en gång ha sårats djupt, någonsin kommer att våga berätta sin hemlighet?

Läs Simona Ahrnstedts hemsida här.

Caroline Eriksson är socialpsykolog, beteendevetare och författare. Hon har tidigare skrivit fackboken Normal och fin, om hälsa och ätande, och romandebuterade 2013 med den hyllade Djävulen hjälpte mig. Den var första delen i serien Svenska mord som består av historiska spänningsromaner om verkliga brott. Andra delen heter Inga gudar jämte mig. Idén till den första romanen fick Caroline när hon läste om det fruktansvärda Yngsjömordet i en kvällstidningsbilaga. Hon blev fascinerad och började göra mer gedigen research, upptäckte en historia som väckte många frågor och som hon ville försöka ge liv åt. Den andra romanen är en skönlitterär tolkning av Silbodalsmorden, där såväl motiv, gärningsman som omständigheterna runt omkring väckte hennes nyfikenhet. Det handlar om en seriemördare, men långtifrån den bestialiska psykopat vi känner från många samtida kriminalhistorier, utan en helt oväntad och osannolik mördare, en dubbelnatur. Caroline försöker förstå och ge liv åt gärningsmannens drivkrafter och bevekelsegrunder, och dessutom blir romanen en skildring av ett intressant triangeldrama. I fjol höst 2015 kom De försvunna, en psykologisk thriller som är helt fiktiv och kretsar kring Greta och hennes familjs mystiska försvinnande.

De försvunna är en gastkramande och oförutsägbar psykologisk spänningsroman, där ingen är den man tror och ingenting är som det först verkar.

En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?

Min uppmaning är till alla er som läser deckare och spänningsromaner men
är på jakt efter något nyskapande som ni inte läst tidigare, läs boken och ni kommer att bli slagna med häpnad. Men om höstmörkret
smugit sig på kan ett gott råd vara att behålla lamporna tända.

Läs artikel i DN, ”Veckans Stockholmare – Caroline Eriksson, här.

Recensioner
”De försvunna är en psykologisk spänningsroman på högsta nivå.” /BTJ
”Spännande till sista sidan” /Amelia
”Galet spännande … förvirrande, omskakande och obehagligt trovärdig”  /Året runt
”Till den som behöver något riktigt gastkramande” /Damernas Värld
”Suggestiv … bra intrig” /Dagens Nyheter
”Caroline Eriksson tillhör de allra bästa i den här genren i Sverige”
/Nisse Scherman (ledamot i Svenska Deckarakademin)
”Eriksson fångar välskrivet paniken, rädslan och hur människor kan påverka och förstöra varandra … Mer intressant än det konkreta våldet är osäkerheten i vad som verkligen har hänt – berättaren lurar både sig själv och läsaren.” /Borås Tidning
”Suggestiv i sättet att locka fram bilder hos läsaren. Efter de två tidigare böckerna … som båda var välskrivna och medryckande, träder nu Caroline Eriksson fram som en av landets bästa författare av psykologiskt inriktad spänning.” /Dast Magazine

Elin Olofsson
Efter framgångarna med Då tänker jag på Sigrid och Till flickorna i sjön är Elin Olofsson tillbaka med en skildring av livet och kärleken i ett Sverige långt från storstadens puls.

Den kända sångerskan och låtskrivaren Sonia ”Salida” Sallström åker till sin gamla släktgård i Gärningsberg i Jämtland för att skriva sin självbiografi. Med sig har hon Harpan, sin unge assistent, som hon lovat en sommar i paradiset. På gården väntar Gun-Britt, Sonias syster, som driver servering och loppis och tycker att hela världen borde skärpa sig. Inte minst Sonia. Där finns också Jenny, Gun-Britts dotter, som lovat hjälpa sin moster med boken men som hela tiden sneglar oroligt mot stugan uppe vid berget. 

Dessutom
finns det björn på trakten, som gräver i gårdagens sopor. Det blir en
sommar av lust och olust, i takt och otakt till tidens egen gånglåt.


Elin Olofsson fick mycket bra recensioner för sin debutbok, Då tänker jag på Sigrid,
som kom 2013. Uppföljaren blev Till flickorna i sjön, som kom 2014. Om
den boken skrev Yukiko Duke i tidningen Vi Läser, ”En strålande roman om
vårt behov av ett sammanhang.”

Se Elins hemsida här.

Bokens Afton
Simona Ahrnstedt, Elin Olofsson och Caroline Eriksson är gäster på Bokens Afton, onsdag 27 januari, kl 18.30.