Monica Gullman har läst Susan Abulhawa, John Williams och Terry Hayes

Bokutgivningen 2015 är ju avslutad men det är tre titlar jag vill nämna så här avslutningsvis. Böcker som platsar på min lista över 2015 års bästa.

Det blå mellan himmel och jord: Susan Abulhawa
Hon är född i Kuwait 1970 av palestinska föräldrar. Är idag bosatt i USA där hon verkar som samhällsdebattör och människorättsaktivist med Mellanöstern som specialområde.

Gazaremsan, helvetet på jorden. 1,2 miljoner palestinier lever i flyktinglägren. De kommer varken ut eller in. Tunnlarna under jorden gör att de inte svälter ihjäl. Där smugglas in mediciner, mat, bensin, material att bygga upp lägren igen när de systematiskt förstörts av israeliska missiler.
Kvinnoporträtten som beskrivs i boken är så starka att man häpnar. Man får följa familjen Baraka under 60 år. En gripande och hjärtskärande läsning.

Magiskt magnifikt, minnesvärd skriver en kulturjournalist i en tidning.
Den får 4/5 i betyg av mig. Läs också hennes första bok om det palestinska folket, ”Morgon i Jenin”, den finns i pocket.

Butcher´s Crossing: John Williams
Författaren som levde 1922 – 1994 skrev denna bok 1960. 5 år tidigare kom boken, Stoner, ut. Den kom på svenska 2014 och var då det årets bästa roman enligt mig och många andra. Den fick 5/5 av mig i betyg. Finns idag i pocket och har länge toppat pockettopplistan
Butcher´s Crossing handlar om Will Andrews som hoppar av studierna vid Harward och drar till Kansas för en gång i sitt liv få uppleva det stora äventyret i Amerikas vildmark. Året är 1870. Han bekostar en expedition av ärvda pengar. De ger sig av för att hitta de jättelika buffelhjordar som lever på slätterna vars skinn ska göra dem förmögna.

En resa så strapatsrik i ökenhetta och vinterköld, bristen på vatten och mat håller på att bli deras undergång. En bok så kärv och otillgänglig i sin handling men ändå så vackert skriven av John Williams. Den får 4/5 i betyg.

Jag är Pilgrimen: Terry Hayes
En klockren femma, säger Magnus Utvik i Gomorron Sverige.
Den enda thriller du behöver läsa i år (2015) skriver The Guardian.
Jag kan inte annat än hålla med till 100%
792 sidor bladvändare, så spännande och så proffsigt skriven.
Kommer på mig själv med att hålla andan av spänningsfaktorn när jag i ett rasande tempo vänder till nästa sida. Pilgrimen, underbarnet i den hemligaste av alla organisationer inom den amerikanska underrättelsetjänsten har dragit sig tillbaka. En tolvårig pojke får se sin far bli halshuggen av en bödel, han beslutar sig för att hämnas i ”Guds namn”.
Så kommer man på att ett fruktansvärt brott mot mänskligheten planeras och det är bara Pilgrimen som kan få stopp på detta. Kampen mot klockan startar, Ska han hinna… och vem är mannen utan ansikte? Den får 5/5 i betyg. Boken har i dagarna kommit i storpocket.

”Att läsa är att resa” är en bra slogan! Jag har bara genom att läsa dessa tre böcker varit med familjen Baraka och upplevt misären i Gaza. Suttit på vagnarna som dragits av oxar genom Kansas vildmarker 1870, rest med Pilgrimen världen runt för att hitta mannen utan ansikte. Kan det bli bättre?

Ja, då avslutar jag bokåret 2015. Men som den boknörd jag är har jag såklart lusläst Bokförlagens kataloger för våren och sommaren 2016. Kan inte säga annat än att det ser väldigt lovande ut vad gäller utgivningen.

Monica/ Vängåvans kulturtant