Stina Stoor, Bli som folk

Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor.

Där är Sandra som säger sig också ha gömt ett lik. Där är a Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Och vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Vad händer egentligen under brunnslocket?

Det är berättelser med skarp detaljrikedom och suggestiva bilder om ett Västerbotten som håller på att förändras. Bli som folk rör sig längs stigar som stora författare har beträtt förr – men Stina Stoor för oss med sin särpräglade debut mot platser där vi aldrig tidigare har varit.

Stina Stoor, född 1982, bor och verkar i sin barndomsby, Balåliden, utanför Bjurholm. Bli som folk är hennes första novellsamling. För boken nominerades hon till Augustpriset 2015.

Priser och utmärkelser:
Umeå novellpris 2012 (För vår del)
Sveriges Radios novellpris 2013 (Gåvan)
Katapultpriset 2016 (Bli som folk)
Borås Tidnings debutantpris 2016 (Bli som folk)

Läs hennes hemsida här.

Recensioner
”Stoor berättar med självklar auktoritet, på ett starkt dialektalt präglat språk som sjunger och målar sig fram i texten. Hennes omsorg om detaljer liksom ömheten inför personerna lyser fram ur berättelserna och gör att samlingen blir en övertygande helhet, där ingen av texterna hamnar i skuggan eller känns det minsta som utfyllnad. Jag vill ha mer av Stina Stoors penna.”
/Paulina Helgeson, SvD