Anita Jacobson, Det kunde ha hänt här

Anita Jacobson

I diktsamlingen ”Det kunde ha hänt här” ger Anita Jacobson röst åt förälskelsens och passionens bitterljuva varande och det i en vardagsrealistisk stil som är lätt att fatta tycke för.

Det kunde ha hänt här” kan ses som en fortsättning på hennes hyllade diktsamling ”Varannan vecka död” som blev nominerad till Selmapriset av egenutgivarna 2015 och hamnade i topp fem med ett fint hedersomnämnande:

”I hennes dikter gömmer sig de djupaste känslor efter en separation – vilka gestaltas i en vardagsrealistisk stil som kan mäta sig med en av våra största diktare i modern tid. /Eeva Kilpi.”  

Se Anita Jacobsons hemsida här

Recension

Anita Jacobson är lyriker, estradpoet och krönikör – och den nya diktsamlingen är hennes tredje, efter De lyckligt lottade och Varannan vecka död.

Det går en röd tråd mellan hennes diktsamlingar – det handlar om kärlek. Eller kanske än mer kärlekens tillkortakommanden, i varje fall i hennes nya bok.

Den handlar om tre personer, i huvudsak. Hon, han och i viss mån den andra hon. Tydligt beskriven i ett litet stycke i boken:

”Helt ovetandes var hon en del
av treenigheten
En triangel som inte vore
utan sina komponenter”

Det är kärlek, apterad i vardagen. En kärlek som är sina beståndsdelar helt och fullt men som ändå inte fullkomnas. Det är sorgesamt att läsa om de ofta vardagliga händelserna, som ibland glöder och skimrar – men ändå inte. Det är som om varje dikt täcker ett sår.

Det ligger nära till hands att tro att bokens ämne skulle skrivas med stora och pampiga ord och uttryck. Men så är det inte alls. Bokens kännetecken är det raka och enkla berättandet, med små medel och vardagens språk och uttryck.

Ändå så intensivt målande och inträngande.

Och genom boken går tågen – dessa tåg till och från med sin last av hopp och resignation. Och på något sätt är boken en förälskelse i förälskelsen. Illustrerat med ett par små rader ur boken:

”Förlåt mitt värkande hjärta
som längtar kärlek
Förlåt!”

Jag är berörd. Och imponerad …

Svenarne Jansson

Möt Anita Jacobson i samband med Höstbokfestivalen lördag 16 september kl 11.45-12.00. Fri entré.