Bob Hansson, Och grannsämjan är en långsam bödel

Bob Hansson är en av få poeter som lyckas skriva dikter som används; på
arbetsplatser, i skolor och som rivs ut och klistras upp på våra
kylskåp.

DN skrev en gång ”Det finns ett före och efter Bob Hansson i svensk poesi”.

Det är aldrig en människa som förändrar, alltid många, varav de flesta är mer eller mindre osynliga. Men klart är att synen på poesi var annorlunda för 20 år sedan. Och Bob Hansson var kanske den som via turnéer och media råkade synas mest.

Efter fyra diktsamlingar tog Bob Hansson paus från poesin och har sedan dess skrivit fyra romaner och intervjuboken ”Kärlek hur fan gör man.” Hans debutroman ”Gunnar” sätts upp som teater med premiär i September 2015. Dessutom åker han runt i Sverige och världen och föreläser, gör shower, workshops och läser dikter.

Och allt han gör – gör han av precis samma förhoppning – att stärka livslusten och plåstra om den sorg som våra liv faktiskt rymmer. Ingen av oss är här för att krympa.

Bob Hansson har inte släppt en ny diktsamling på tio år, men är fortfarande en av de svenska poeter som läses allra mest. I januari 2016 släppte han diktsamlingen: Och grannsämjan är en långsam bödel och han gör det som en helt ny poet! Bob Hansson har alltid haft ett säreget uttryck som har varit öppet och direkt, som velat samtal och närhet, en dikt som haft lätt för att skratta.

Så fortsätter det att vara i den nya boken, men i och grannsämjan är en långsam bödel märks även ett mörker, en svärta som vill påminna oss om något. Det är en djupare och allvarligare röst som inte viker för det svåra, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan. Hans bildspråk snuddar vid Tranströmers och Szymborskas enkelhet, men först och främst är rösten hans egen. Bob Hansson har alltid skrivit en poesi som skilt sig från trenderna i den svenska samtidslyriken, en röst som stått bredvid. Bob Hansson är en fantastisk författare, oavsett vad han skriver, men som diktare är han helt unik.

Bob Hansson är gäst på Litteraturscenen på Sveriges Nationaldag 6 juni 2016, kl 13.30-14.00.