Olivier Bourdeaut, I väntan på Bojangles

En pojke växer upp med en mamma som byter namn varje dag, en pappa
som älskar att ljuga ihop historier och en trana som husdjur.
Föräldrarna älskar att dansa och allra helst till Nina Simones Mister
Bojangles. De har vänt vuxenansvar och konventioner ryggen för att göra
varje dag till ett äventyr. Men när skatteverket knackar på dörren och
deras tillvaro riskerar gå om intet, glider mamman över gränsen till
galenskap och blir intagen. Pappan och sonen kokar då ihop en storartad
plan för att frita henne och få sitt gamla liv tillbaka.

Olivier Bourdeaut är fransman och född 1980. Han har provat på ett stort antal olika jobb som till exempel mäklare och att samla salt på saltfälten. I väntan på Bojangles är hans debutroman. Boken har gjort succé i Frankrike och rättigheterna såldes snabbt till ett stort antal länder. Den tilldelades ett stort antal priser såsom RTL Lires stora läsarpris, Prix Roman France Télévisions samt Téléramas studentpris för Bästa roman. Boken är också en av fyra böcker som nominerats till det prestigefulla Goncourtpriset för bästa debut!

Recensioner

”Söker du en liten bok (180 sidor) med ett stort innehåll, att läsa ute eller inne i sommar, rekommenderar jag denna roman. Författaren är en ung fransman, född 1980, och den har blivit kritikerrosad i hemlandet. Ulla Linton har översatt till svenska och samtidigt sker översättningar från franska till en rad andra språk.

Som läsare får vi följa med in i en fantasivärld, där familjen med mamma, pappa och en son står i centrum. Det är en burlesk historia med dans, musik, dräkter och lögner. Miljöerna är hämtade från Frankrike och Spanien. Romanen andas ömhet, kärlek och överseenden med mänskliga tillkortakommanden. Vill man i slutet av läsningen reflektera i kritisk anda, kan man ta ett djupt andetag och fundera över vad lögner och förnekelser kan leda till. Ett drama och olika dödsfall finns där. Men med en annan typ av läsning blir den bestående känslan bara en enda varm saga.”
/Ingalill Eriksson

”Ett litet mästerverk […] Man hisnar över språket, över
kärleken till dårarnas drottning och ler mellan tårarna. Bien joué!”
/Göteborgs-Posten

”Den har helt enkelt alla ingredienser för att tilltala varenda läsare mellan 7 och 77 år.”
/Livres-Hebdo

”Här
finns samma rytm och bildrika prosa som i Boris Vians Dagarnas skum,
och samma lättsinniga uppgivenhet som i Natten är ljuv av Fitzgerald. I
likhet med de två klassikerna är I väntan på Bojangles en vacker
kärlekshistoria.”
/Les Inrockuptibles

”En märkvärdig liten roman som är både melankolisk och full av charm.”
/Voici

”Han förtjänar framgången som denna extravaganta och rörande fabel kommer att få.” LObservateur