Elena Ferrante, Hennes nya namn

Del två i Elena Ferrantes romansvit om de båda barndomsvännerna Lila och Elena tar vid där den första delen slutade. Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följde för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn få den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.

Elena Ferrante är en pseudonym som används av en italiensk författare som valt att vara anonym. Ferrante debuterade 1992, och har sedan dess skrivit ett 10-tal böcker, som har översatts till många olika språk. Hon fick ett internationellt genombrott med Min fantastiska väninna, som nu har kommit i del 2, Hennes nya namn.

Hon har fått lysande recensioner i anglosaxisk press och t.o.m. ansetts vara den första italienska författaren på decennier som vore värdig ett Nobelpris.

”Att äntligen få läsa en roman som uppgraderar väninnerelationen och ger
den dess rättmätiga plats är därför otroligt upplyftande.”
/Dagens Nyheter