Monica Gullman recenserar fyra av höstens nya böcker

Jussi Adler Olsen, Washingtondekretet
Debuterade 1997 och har skrivit många böcker. Han är en av Europas mest uppmärksammade kriminalförfattare och har fått många litterära priser.

Washingtondekretet är en fristående politisk thriller. När Bruce Jansen firar den historiska valsegern som världens mäktigaste man (USA:s president) blir hans höggravida hustru skjuten till döds. När den förbittrade Jansen senare svär presidenteden lägger han fram en kontroversiell förordning, Washingtondekretet.

Helvetet bryter loss i USA. Alla vapen i landet ska omhändertas. Militären gör tillslag överallt. Fängelserna öppnas, alla interner som inte begått mord släpps ut för att städa upp i landet, förhindra stölder inbrott och stoppa narkotikaflödet. Alla interner som begått mord och andra övergrepp och sitter i dödsceller avrättas på löpande band. Gränserna stängs och USA blir ett slutet land. Situationen eskalerar och snart hotar inbördeskrig. Doggie Rogers arbetar i Vita Huset och det är hennes pappa som indirekt anklagas för mordet på Jansens hustru. Han sitter i dödscell och hans dagar är räknade, avrättningen närmar sig. Hon kämpar för att avslöja komplotten bakom mordet och rädda sin pappa och blir då USA:s mest jagade person.

En thriller så rafflande och spännande men också skrämmande. 630 sidor bladvändare, som får 5/5 i betyg av mig. Boken är också med i Låna &Läs 2016/17

Anne Enright, Den gröna vägen.
2007 fick hon Bookerpriset för sin roman, Sammankomsten, Bookerpriset är ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.

Den gröna vägen är ett familjedrama, som utspelar sig i en liten stad vid den irländska atlantkusten. Rosaleen Madigan är mamma till fyra barn två pojkar och två flickor. Mammarollen är inget hon vårdar vilket barnen får växa upp med, när något går emot stänger hon in sig i sovrummet i veckor och barnen får tassa på tå för att inte störa. Så får man som läsare följa barnen på deras resa genom livet. När Rosaleen fyllt 70 bestämmer hon sig för att sälja huset, hon bjuder hem sina nu vuxna barn för ett sista julfirande i det stora förfallna och dragiga huset. De kommer om än motvilligt och naturligtvis kommer gamla oförrätter upp till ytan.

En bok med humor, egoism och medkänsla men också en bok om kärlek och starka familjeband. Jag är väldigt förtjust i böcker om Irland, dess natur och de irländska folket. Den får 5/5 i betyg av mig. Boken är också med i Låna & Läs 2016/17

Nina George, Den lilla bokhandeln i Paris.
Nina George är en tysk författare, som har skrivit 26 romaner. Hon skriver också deckare under pseudonym som utspelar sig i Provence. Den lilla bokhandeln i Paris är hennes första riktigt stora bästsäljare och har översatts till 30 språk.

Boken utspelar sig i litteraturens värld som också är min värld. Den gick rätt in i hjärtat, en riktig pärla, förtrollande och rörande om hur ordens makt kan läka ett brustet hjärta. Monsieur Perdu säljer böcker från sin flytande pråm belägen vid floden Seine. Hans stora kärlek försvann för 30 år sedan, hans sorg har varit stor. Så hittar han ett brev i en byrålåda. Han kapar trossen på pråmen och ger sig iväg på en resa till södra Frankrike.i sin älskades spår. Med sig på resan har han sin granne, en ung författare, med skrivkramp. En kärlekskrank kock ansluter under resans gång. Det vackra franska landskapet beskrivs som en lisa för själen, den goda maten som kocken lagar får det att vattnas i munnen, (recepten finns i slutet av boken). Resan blir ett riktigt äventyr och litteraturen följer som en röd tråd genom boken.

Den får 5/5 av mig i betyg för mysfaktorn och och kärleken till litteraturen förstås. Läs och njut! Den är med i Låna & Läs 2016/17

Erik Lewin, Operation Saif.

Erik Lewin har 25 års erfarenhet av underrättelse- och säkerhetsarbete. Han har arbetat som säkerhetsrådgivare i bland annat Mellanösten och Centralasien. Scenariot i Operation Saif är en skrämmande läsning som i och för sig är en fiction men skulle kanske kunna bli verklig om man reflekterar över hur organiserad terrorism är utbredd i dagens samhälle i hela vår värld.

Alla muslimska ledare har tröttnat på att pressas, splittras och utnyttjas. Vid ett möte i Doha Qatar bestämmer de sig via en mycket karismatisk ledare att visa västvärlden vad som händer när de står enade. Utvalda muslimska unga män kommer som flyktingar till länder i Europa. Deras uppgift är att anpassa sig, lära sig språket, inte dra uppmärksamhet till sig utan uppföra sig exemplariskt. Så på ett förutbestämt datum slår de till mot flygplatser, regeringsbyggnader, ambassader, tunnelbanor och vid stora folksamlingar i hela Europa. Katastrofen blir förödande, hur kunde detta ske? Så otroligt organiserat! Och detta är bara början.

En otäck och skrämmande bok så välskriven av en man som är väldigt insatt i ämnet.
Den får 4/5 i betyg av mig

Monica/ Vängåvans kulturtant