Linn Ullman, De oroliga

Inga namn nämns i boken, det är Pappa, Mamma och författaregot ”flickan”, som är de tre huvudkaraktärerna.

Boken pendlar i tid, Pappa samt flickan som blivit vuxen kvinna, ska skriva en bok ihop. Hon intervjuar honom, dessvärre för sent i livet för Pappa. Det blir inte bra men det blev i alla fall sex kassettband. När Pappa gått bort lägger hon kassettbanden i en låda och sedan glömmer hon bort dem.

Pappa har tre hus, två bilar, fem hustrur och nio barn.
Mamma är 27 och pappa 48 när flickan föds. Mamma är då gift med en annan man.
Pappa och mamma skils åt när flickan är tre år, de har då levt ihop i fem år.
Mamma är borta mycket, på filminspelningar och teatrar överallt i världen. Hon lämnar flickan till olika barnflickor, flickan gråter av längtan efter mamma.

Man bestämmer att flickan ska tillbringa sex veckor varje sommar hos pappa på gården Hammars på Fårö. Varje dag klockan 11, (att hålla tiden är viktig för pappa) träffas de för en ”sittning” sedan ser de på film. Pappa arbetar mycket, man får inte störa honom då.
Tiden hos pappa på Fårö är den bästa i flickans liv, annars flyttar hon runt med sina barnflickor. Hon vill inte vara barn, hon vill bli vuxen fort.

Ja, så håller boken sin läsare fången, jag vill inte att den ska ta slut, jag vill veta mer om alla de tre karaktärerna. Uppväxten som präglar flickan att bli den hon blev och är idag. Relationen till en, att hela tiden, vara en frånvarande mamma samt de starka känslorna till pappa.

Så välskriven, språket är lysande.

Jag har läst alla Linn Ullmans böcker men denna är klart bäst.

Den får 5/5 av mig i betyg

Monica, Vängåvans Kulturtant