David Nyman, Nerverna: Berättelsen om en familj

Det är 1942 och mitt i folkhemmet ska en arbetarfamilj snart falla sönder. Byn Vilans plikttrogne lanthandlare Ivar Broman har efter många år uppnått drömmen om en egen butik. Hans hustru Ida tar hand om parets sjuårige son Harry och väntar deras andra barn. Men när hon får missfall, en natt i december, börjar allt tas ifrån dem. Ida fastnar i en djup och aggressiv psykos, och när hon blir intagen på sinnessjukhus får Ivar ensam kämpa för att hålla ihop sin lilla familj. Till slut måste han sälja butiken, Harry utackorderas till en släkting. Ivar själv sätter sig på en buss för att lämna allt han drömt om bakom sig. Först mer än trettio år senare, efter Idas död på institution, återförenas far och son. Långsamt hittar de tillbaka till varandra – kanske kan de sopa upp resterna av det tiden förstört och bli en familj igen?

Nerverna är ett verklighetsbaserat drama, en arbetarklasskildring om hur psykisk sjukdom sliter sönder familjerelationer – och hur det framväxande friska, starka folkhemmet i 1940-talets Sverige inte lämnade plats för dem som avvek. Men det är också en varm, tidlös berättelse om plikt och äktenskap, om var gränsen för det mänskliga går, och vad som återstår när man passerat den.

Lyssna på en intervju med författaren i SR P1 Kultur här.

Recensioner
Jenny Teleman i SR P1 Kulturnytt har recenserat Nerverna, lyssna här.

”Det finns passager i Nerverna som är så precisa i all sin smärta att jag måste kliva upp och göra lugnande andningsövningar (…) det han gör är att med stilistisk precision avtäcka den råa sanningen om livets ofrånkomligheter (…) jag skulle bli väldigt förvånad om Nerverna vid årsskiftet inte visar sig tillhöra årets vassaste debutromaner.” /Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

”Nerverna är en stark debutroman om skammens destruktiva kraft.” /Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

”Nyman väjer inte för det lilla, ensamma, hopplösa, oändligt smärtsamma. Och styrkan i det är enorm.” /Rebecka Åhlund, Borås Tidning

”Det är en vackert och känsligt framskriven berättelse …” /Oline Stig, Tidningen Vi

”Jag tycker om denna dystra bok, inte minst för att den handlar om något så gastkramande och svårskildrat som språklöshet. När Nerverna är som bäst lyckas den berätta om vad ordlöshet gör med människor. Förtvivlan som aldrig uttalas, en pappa och en son som trevar sig fram med orden, klassilska som aldrig formuleras. En familj, så nära att försvinna ut i glömska att de efterlevande får pussla ihop sin egen historia, precis som i en roman.” /Malena Rydell, Dagens Nyheter

”Det är en mycket gripande historia men utan minsta sentimentalitet (…) en stilsäker debut om ett mycket angeläget ämne.” Ulf Lundén, Dala-Demokraten