Fiona Barton, Änkan

Änkan tar dig med till ett äktenskaps allra mörkaste vrår.

Vi har alla sett honom stirra på oss från löpsedlarna – monstret, mannen som har anklagats för ett fruktansvärt brott. Men hon då? Kvinnan som står vid hans sida. Hur mycket vet hon?

Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hon hade ett fint hus och en omtänksam man. Glen var den enda hon någonsin velat ha, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas framsidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror att han har begått?

Nu är Glen död, och Jean är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, på hennes egna villkor. Jean Taylor tänker berätta allt hon vet.

Omdömen
Fiona Bartons bok belyser många dilemman, såväl etiska som moraliska. Hon lyckas skapa en obehaglig berättelse med små medel, och inte förrän boken är utläst kan man med säkerhet veta vad som faktiskt är sanningen och vad som är omgivningens spekulationer eller önskan om att hitta en syndabock. Det är också en berättelse om psykologin i att veta eller inte veta, eller kanske framförallt att inte vilja känna till sanningen. Änkan är en smart och rappt skriven berättelse om prövningen i att vara den som står bredvid då ett brott utreds.
/Johannas deckarhörna

”En av 2016 års bästa debutromaner.”
/The Telegraph

”Fartfylld, gripande och mörk den här boken kommer att bli riktigt stor.”
/Glamour UK