Ian McEwan, Nötskal

Trudy är tjugoåtta år, höggravid och otrogen. Hennes make John har fått flytta ut från det exklusiva släkthus i norra London han en gång ärvde. Han är poet och förläggare, och trots att hans besök är allt annat än uppskattade, hälsar han på ibland för att recitera dikter för sitt ofödda barn.
I hemlighet har Trudy ett förhållande med sin svåger Claude, en bufflig och snål fastighetsmäklare. Tillsammans planerar de att göra sig av med John för att ta över det värdefulla huset och leva tillsammans. Men det finns någon som hör allt om deras mörka avsikter: barnet i Trudys mage.

Nötskal är en klassisk historia om mord, girighet och kärlek berättad ur ett helt oväntat perspektiv.
Romanens hjälte är ett häpnadsväckande intelligent foster som väntar på exakt rätt ögonblick att äntra världsscenen.

Ian McEwan skrivit en smart, mörk och rolig thriller som får dig att dra efter andan av spänning. Boken har toppat försäljningslistorna i England och USA och har fått överväldigande bra kritik och omskrivs som en av Ian McEwans bästa romaner.

Efter flera uppmärksammade novellsamlingar debuterade McEwan som romanförfattare med Cementträdgården (1978). Det stora genombrottet kom 1998 då han vann Man Booker Prize för romanen Amsterdam. Succén följdes upp av Försoning som tidningen The Times utnämnde till den bästa romanen 2002 och som sedan filmatiserades med Keira Knightley och James McAvoy i huvudrollerna. 2005 kom kritikerhyllade Lördag och 2007 släpptes På Chesil Beach. Andra viktiga titlar av McEwan är bland andra Kärlekens raseri (1997), Uppdrag Sweeth Tooth (2012) och Domaren (2014). Han har även skrivit barnboken Dagdrömmaren. Ian McEwans författarskap berör teman som familj, relationer och etiska dilemman. Ofta får vi möta människor i pressade situationer där livet plötsligt kan ta en oväntad vändning. Han kombinerar spänning, med hög litterär kvalitet och stor psykologisk skärpa.

Fakta 
Namn: Ian Russell McEwan
Födelsedatum: 21 juni 1948
Födelseort: Aldershot, England. Bodde under sin uppväxt i flera andra länder som Singapore, Libyen och Tyskland.
Familj: Två söner från ett tidigare äktenskap. Gift med Annalena McAfee (tidigare redaktör på The Guardian). 2002 upptäckte McEwan att han har en bror som adopterades bort under Andra världskriget.
Priser i urval: Man Booker Prize för Amsterdam (2008), Shakespear Prize (1999), CBE (2000), The Jerusalem Prize (2011).
Gör nu: Aktuell med nya romanen Nötskal och arbetar med filmadaptionerna av På Chesil Beach och Domaren.
Det här visste du inte: I början av sitt författarskap kallades Ian McEwan för ”Ian Macabre” eftersom hans första romaner och noveller ofta hade mörka och skrämmande teman. Han är uttalad ateist och rankas som en av ”The 50 greatest British writers since 1945”.

Recensioner
Läs Kristian Ekenbergs recension i Sundsvalls Tidning här.