Peter Sjölund är gäst på Bokens Afton, 7 februari

Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna.
Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.

Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta – runt 80 procent – härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.

När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.

Svenskarna och deras fäder – de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA från 2015.

Intresset för att släktforska med hjälp av DNA-tester exploderar runt om i världen. Och det är inte att undra på – DNA kan lösa släktgåtor som förr var omöjliga att knäcka och DNA ger möjligheter att kartlägga släkten 1000-tals år tillbaka i tiden!

Peter Sjölund från Härnösand är Sveriges ledande DNA-släktforskare och har dragit fulla hus vid sina föreläsningar runt om i Sverige flera år i rad. Peter berättar om hur han, med hjälp av DNA, kartlagt hur Sverige har befolkats sedan isen försvann för 11 000 år sedan. Han visar också hur det går till att DNA-testa sig för att kunna ge sig in i DNA-släktforskningens spännande värld.

Möt Peter Sjölund på Bokens Afton den 7 februari kl 18.30. Biljetter finns i kassan nu.
Det kommer att finnas möjlighet att köpa DNA-test och lämna ett DNA-prov direkt efter föredraget.