Monica Gullman fortsätter läsa senvårens böcker

Susanne Jansson, Offermossen
Nathalie är biolog och kommer till Mossmarken för att skriva sin doktorsavhandling om våtmarker och göra fältexperiment. Mossmarken är en ödslig plats med dimhöljda vidder, hukande och sjunkande tallar. En plats där man enligt sägner offrat till gudarna och där människor spårlöst försvunnit ner i mossen.

Nathalie har växt upp i Mossmarken, nu är hon tillbaka för att reda ut vad som egentligen hände här när hon var barn. Upptäckter och dolda sanningar kommer upp till ytan. Men något eller någon vill henne illa och hon får kämpa både med sina minnen och människorna i Mossmarken som inte vill att hon ska rota i det som varit.

En debutbok så proffsigt skriven med hög spänningsfaktorn. Boken ger mig obehagliga rysningar. Hoppas Susanne Jansson skriver fler böcker.

Denna hamnar högt upp på min lista över årets hittills bästa spänningsromaner.

4/5 i betyg

Agneta Pleijel, Doften av en man
Agneta Pleijel är en mångsidig författare, som har skrivit romaner, pjäser och diktsamlingar. Hon har också varit kulturchef på Aftonbladet och ordförande för svenska Pen.

Doften av en man är del två i hennes självbiografiska romanserie. Första delen, Spådomen, blev nominerad till Augustpriset 2015. Den finns i pocket.

Agneta Pleijels roman bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. Hon flyttar från Lund till Göteborg för att studera. Hyr en liten lägenhet i området Haga, spartanskt med utedass på gården. Hennes förhållande till män är komplicerat. Hon påverkas av föräldrarnas äktenskap som sliter, pappan har flyttat från mamman men skilsmässan dröjer. Mamman lider svårt och pappan drar sig fegt undan. Hon försöker medla, men ger till slut upp. Hon har nog med sina egna förhållanden som tär och tar kraft.

Hon skriver: ”Jag vill inte vara en ram som begränsar dig, säger hon tappert, när han hittat en annan. Kärleken har rispat upp henne och avskedet får henne att störta ner i kaos.”

Hon skriver också: ”En fördel med att bli äldre är att tacksamheten ökar. Det har med förundran att göra. Inställsamheten hon har för att hela tiden duga i andras ögon.”

Språket är vidunderligt vackert och stundvis poetiskt. Jag läser sakta, går tillbaka, vill verkligen njuta, vill inte att den ska ta slut. Hoppas att det kommer en del tre så småningom.

Den får 5/5 i betyg

Monica
Vängåvans kulturtant