Majgull Axelsson är gäst på Bokens Afton 31 aug

Nu är Majgull Axelsson tillbaka efter tre år då hon var hos oss med succéboken Jag heter inte Miriam. Nu är hon tillbaka igen med en ny bok, Ditt liv och mitt.

Dessutom är det start för Låna & Läs 2017/18 samma kväll. Monica Gullman kommer att berätta om sina favoriter bland titlarna i Låna & Läs.

Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Ditt liv och mitt är en berättelse om en systers sökande efter sanning och upprättelse, om dem som
inte fick vara med när svenska folket blev världsmästare i välfärd. En omskakande roman om hämnd, familjehemligheter och skuld.

Majgull Axelsson (1947) slog igenom med Aprilhäxan (1997) som belönades
med Augustpriset. Ett urval av hennes romaner: Långt borta från
Niefelheim, Slumpvandring, Rosario är död, Moderspassion och nu senast
Jag heter inte Miriam.

Sagt om boken
”Det här är ett författarskap som ända sedan debuten ställt sig i de svagas tjänst […] Vi behöver hennes röst mer än någonsin idag.” – SvD

”En av de främsta skildrarna av Folkhemmet.” – Kulturnytt, P1

”Ett viktigt nedslag i historien med kuslig relevans idag, och samtidigt en rasande välsnickrad roman.” – Expressen

”Det är en väldigt bra Majgull Axelsson-roman. Det är viktigt att läsa den.” – Gomorron Sverige, SVT

”Det är en gripande och omskakade skildring som med kuslig precision tränger ner på djupet och väcker liv i många avgörande samhällsfrågor” – VLT

”En vild och mörk roman” – Kulturnyheterna, SVT

Bokens Afton

Majgull Axelsson är gäst den 31 augusti, kl 18.30-21.