Monica Gullman läser delar ur höstutgivningen av svenska skönlitterära författare

Del 1 av 3.

Torbjörn Flygt, Flyktväg
Han har skrivit romaner, barnböcker och dramatik. Fick Augustpriset 2001 för boken, Underdog.

Centraleuropeiskt land några år framåt i tiden. Gränserna är stängda, alla flyktingar interneras i läger under usla förhållanden. Omvärlden reagerar, ett skoningslöst krig bryter ut.

Hart bor med sin mor och två systrar på en bondgård, fadern är inkallad i kriget. En natt hjälper han en kvinna och hennes lilla dotter som rymt från lägret. De får bo hos familjen undangömda i ett vindsrum. Får myndigheterna vetskap om detta kan alla råka illa ut. Livet är svårt för familjen, det är ont om mat. Hart har via ett brev fått veta att fadern dött i kriget, han vet inte hur han ska kunna berätta det för modern och systrarna och tiden går.

En tankeväckande bok om vad som händer när samhället rämnar och människor måste fly för sina liv.

Så mästerligt skildrat av Torbjörn Flygt. Karaktärerna berör, i synnerhet Hart som försöker vara familjens överhuvud trots sin ungdom. Varje dag är en kamp för överlevnad.

Borde bli Augustprisnominerad i höst. 5/5 i betyg

Elisabeth Rynell, Moll
Hon fick sitt genombrott med boken Hohaj, som kom 1997. Hon har skrivit ett 20-tal böcker genom åren. Hennes språk är vidunderligt vackert.

En apelsinfärgad himmel omfamnar med sitt ljus hela nätet av trafikleder, broar, viadukter, påfarter, rondeller och tränger glödande in i diset och avgasångorna. Allt rör sig som inuti ett rödlysande moln.

Boken utspelar sig i framtiden. Människor samlas upp och bussas norrut till ett uppsamlingsläger. En av dem är Moll, hon lyckas dock fly och ger sig ut på en vandring i de norrländska skogarna. Hon undviker vägarna, vill inte träffa på andra som är på flykt precis som hon. Men så träffar hon Frans, han tar henne till kvinnan Björk, där blir hon kvar en vår och sommar, hon hjälper till med lammen och killingarna , lär sig göra smör och ost, konservera, så och skörda. Där känner hon sig äntligen fri och lycklig. Molls historia rullas sakta upp i boken, hon vill en sista gång besöka samhället, Hornarv, där hon levde med sin man, dotter och det lilla knytet som sakta börjat växa i henne. Så hon ger sig iväg igen.

Kvinnor som vandrar i skogarna kännetecknar Elisabeth Rynells romaner. Hennes naturbeskrivningar är som poesi och hennes karaktärer biter sig fast.

Borde bli Augustprisnominerad i höst. 5/5 i betyg

P.C Jersild, Tivoli
En framtidsroman som både skrämmer och roar. Ett annorlunda äldreboende byggs på Djurgården. Tivoli och Gröna Lund har gått i konkurs och försvunnit. Bättre bemedlade pensionärer flyttar in i boendet, dyrt men man lockar med full service och alla tänkbara nöjen. Robotar och papperslösa sköter rutinsysslorna. Huvudkaraktärerna är två bröder, Tobias och Mikael. Tobias är den vidlyftige, har bott och arbetat överallt i världen. Mikael är försiktig och eftertänksam. Nu ska de försöka samsas i en av lägenheterna. Hur ska det gå, undrar båda.

Asta, vars man Henrik plötsligt gick bort när de skulle flytta in. Ensamheten tär på henne, men så får hon låna en robotväninna som håller henne sällskap och livet blir lite lättare, åtminstone för en stund i alla fall.

På boendet finns även den strikte och elegante gentlemannen vars flickvän är en uppblåsbar Barbara som städpersonalen motvilligt får rengöra varje morgon.

Jag skrattar och förfäras över handlingen i boken. Skriven med Jersilds träffsäkra språk, humor och satir präglar boken.

4/5 i betyg

Monica
Vängåvans kulturtant