Zadie Smith, Swing time

De två flickorna växer upp tillsammans i norra London och älskar dans. Den ena har talang, den andra har idéer, drömmen om framgång lever för dem båda. Men när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem.

Med Swing time har Zadie Smith skrivit en stor och oemotståndlig samtidsroman; en globaliserad berättelse om dans och rasism, vänskap och rotlöshet.

»Det kan mycket väl vara Zadie Smiths största triumf hittills«, skrev Expressen om den engelska originalutgåvan.

Zadie Smith är en brittisk författare och har skrivit flera uppmärksammade romaner, bland vilka Vita tänder blev hennes genombrott.

Smith föddes i arbetarområdet Brent till en invandrad jamaicansk mamma, Yvonne Bailey, och en engelsk pappa Harvey Smith, som skildes när hon var barn. Hon studerade vid King’s College, Cambridge, under det hon samtidigt debuterade som författare med en novellsamling, May Anthologies. I Cambridge träffade hon Nich Laird, författare, med vilken hon gifte sig 2004.

1997 visade hon det första utkastet till Vita tänder för förläggare, men boken kom inte att skrivas klart förrän tre år senare och blev då en storsäljare som översattes till flera språk. Detta blev hennes romandebut. Hennes tredje roman, Om skönhet, nominerades 2005 till Bookerpriset.

Omdömen

”En underbar läsupplevelse!”
/Ingrid Elam, Kulturnyheterna SVT.

”En lysande uppväxt- och vänskapsskildring” –
/Kristian Fredén, Borås tidning

”Zadie Smith äger vår tid” –
/Maria Schottenius, DN

”Det är storartat” –
/Magnus Haglund, GP

”Zadie Smith har aldrig varit så bra” –
/Therese Eriksson, SvD

”Zadie Smith är tillbaka med sin största triumf” –
/Amanda Svensson, Expressen

”Åh, vilken rik roman!” –
/Anneli Dufva, Kulturnytt SR