Monica Gullman läser höstutgivningen av svensk skönlitteratur, del 2

Klas Östergren – I en skog av Sumak

Klas Östergren är en av våra främsta prosaister och han har sedan debuten 1975 givit ut 17 romaner och novellsamlingar. Han har skrivit manus för både TV och film och sitter på stol 11 i Svenska Akademien.

Året är 1970, USA har utvidgat Vietnamkriget, Beatles har slutgiltigt splittrats och den första Gärdefesten hålls i Stockholm. En dag kommer det en ny elev till Kenneths skola. Dan sticker ut, han har lång överrock, är kortklippt, har hala skor och ett självförtroende olikt de andra elevernas.

Så blir det sommarlov och Kenneth börjar hänga med Dan och hans syster Hellen i ett hus där de bor ensamma, utan föräldrar. Det blir en flummig sommar. Dan har hittat en hampa-odling bakom huset som ”Någon” har planterat. De bygger en koja, sitter där och röker på. Spelar musik på hög nivå och Kenneth börjar bli förälskad i systern.

Men vilka är Dan och Hellen? Var kommer de ifrån? Det är något som inte stämmer och snart kommer ”Någon” för att skörda plantorna som inte längre finns kvar?

Det är en ynnest att få läsa Klas Östergren, språket är vackert, personbeskrivningarna griper tag. Sättet han skildrar 70-talet i Sverige och omvärlden på. Nu när jag läst ut boken tänker jag att jag snart ska läsa den igen!

Den får 5/5 i betyged ”Augustprisvarning”

Anne Swärd – Vera

En prisbelönt författare som har skrivit böckerna ”Polarsommar”, ”Kvicksand” och ”Till sista andetaget”. Nu kommer boken ”Vera”.

Året är 1945, kriget är slut. Sandrine 17 år står brud och under bröllopsfesten föder hon under dramatiska förhållanden en dotter (Vera). Hennes man den betydligt äldre Ivan Ceder är inte far till barnet. Sandrine bär på mörka hemligheter men det gör den rika överklassfamiljen Ceder också.

En tragisk och grym historia växer fram i boken. Sandrine kan inte ta till sig sitt barn (Vera), hon påminns hela tiden hur hon kom till i ondska och våld.

En välskriven roman om flykt och överlevnad, skuld och skam. Mödrar och döttrar som följer varandra genom generationer.

Jag blir djupt gripen av bokens innehåll och Anne Swärds fina språk.

Den får 4/5 i betyg

Inger Edelfeldt – Kläderna, noveller

10 noveller med temat kläder i handlingen men också om identitet, relationer, glädje och sorg.

I ”Stjärnstoft”: Den unga blyga flickan som klär ut sig till en hippie i en broderad silkig långklänning med en sjal knuten om pannan. Hon förvandlas till en tjej med sensualitet och självkänsla till kompisarnas förtret.

I ”Allvie”: Martin ska gifta sig med Asker, hans mamma vill att Asker ska bära hennes gamla brudklänning och krona, klänningen är gulnad av ålder och Asker vill helst inte. Men mamman propsar på och Martin hamnar i klämma, han tar till ett riktigt fult knep för att ta sig ur dilemmat.

Inger Edelfeldt är en av våra främsta novellister, med humor och stilistisk skärpa visar hon sin klass i genren.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant