Hans Rosling, Hur jag lärde mig förstå världen

UR HANS ROSLINGS FÖRORD
Ett telefonsamtal den 5 februari 2016 gjorde
det bråttom att skriva böcker. Min läkare ringde och berättade att jag
hade bukspottkörtelcancer. Jag var förberedd på de dåliga nyheterna.
Samtalet den eftermiddagen var bara bekräftelsen på vad som gradvis
blivit uppenbart för mig under de senaste dagarnas läkarundersökningar.
Prognosen var dålig. Jag hade ungefär ett år kvar att leva.

Jag
grät största delen av den fredagskvällen. Som tur var hade jag Agneta,
min ungdomskärlek och fru. Med henne som tröst, och med våra barns och
vänners stöd, kunde jag anpassa mig till den nya verkligheten. Jag
skulle inte dö kommande månad. Livet skulle fortsätta trots den dödliga
sjukdomen. Jag skulle kunna njuta av livet åtminstone under våren och
sommaren.

Cancern har gjort min dagsform oförutsägbar. Därför har
också mitt arbete förändrats. Bara några dagar efter sjukdomsbeskedet
ställde jag in samtliga föreläsningar samt film- och TV-produktioner.
Detta var ledsamt att göra, men jag hade inget val. Dessutom kunde jag
stå ut med den dramatiska förändringen av en specifik anledning.
Någonting annat stod nämligen överst på min önskelista: att få skriva
boken Factfulness tillsammans med min son Ola och hans fru Anna. Vi har
jobbat ihop med folkbildning i 18 år och tillsammans grundat stiftelsen
Gapminder.

Det var under hösten 2015 som Anna och Ola kom på
bokkonceptet och titeln. Boken var redan tänkt att skrivas av oss tre
under kommande år, parallellt med vårt pågående arbete för Gapminder.
Min cancer gjorde det bara än mer brådskande för mig.

Snart
visade det sig att materialet skulle räcka till två böcker. Medan
Factfulness handlar om varför vi människor har så svårt att förstå
utvecklingen i världen, handlar den här boken om mig och hur jag kom att
förstå världen. Det här är alltså en bok som innehåller ytterst få
siffror. Istället handlar den om möten med människor som öppnat mina
ögon. Fått mig att tänka om.

Hans Rosling, januari 2017

Det var fakta som hjälpte honom att förklara hur världen fungerar. Men det var nyfikenhet och engagemang som gjorde Hans Rosling till vår tids mest folkkära forskare.

Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings egen berättelse om hur en ung man från enkla omständigheter kunde använda vetenskapen för att ta sig ut i världen och förklara den på nytt. Han skriver öppet och personligt om sitt liv och sina svåraste beslut – oavsett om de fattades på akutmottagningen i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i den egna familjevardagen.

I samarbete med journalisten Fanny Härgestam har Hans Rosling skrivit sina memoarer med samma berättar­glädje som fick en hel värld att lyssna när han talade.

Hans Rosling (1948-2017) var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Han var också medgrundare av stiftelsen Gapminder, och en enormt uppskattad föreläsare och folkbildare. Under det sista året av sitt liv arbetade han parallellt med två böcker. Factfulness, skriven med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, handlar om varför vi människor har så svårt att förstå världen och kommer ut våren 2018. Hur jag lärde mig förstå världen är Hans Roslings memoarer.

Fanny Härgestam är journalist och författare. Hennes första bok Det här är vår tid, som handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren, gavs ut 2014 och nominerades till Stora Journalistpriset. Hon är idag verksam i Paris och arbetar främst för Sveriges Television.

Recensioner

”… en imponerande livsresa och fascinerande karriär. Men största behållningen med Hur jag lärde mig förstå världen är ändå den ödmjuka tonen.” – Expressen

”Spännande som en äventyrsberättelse … underhållande och konkret i detaljerna.” – Dagens Nyheter

”En fantastisk historia… Ingenting är omöjligt! Det förstår man när man läser den här boken.” – SVT Gokväll

” stramt men med sinne både för pedagogik och dramatik Helt osentimentalt, och kanske därför så mycket mer gripande, skildras patienter, personal och människoöden. Som i en thriller” – Göteborgs-Posten

”En äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under. Roslings budskap är nämligen det motsatta, att åtskilligt har blivit bättre. Det är den hårda sanningen som kräver en pedagog utöver det vanliga.” – SvD

”Hur som helst slukar jag boken … Hans Rosling hade förmågan att vända en dyster bild till en framgångshistoria.” – Aftonbladet

”Det är rakt, genuint och journalistiskt rappt” – BTJ

Kommande bok av Hans Rosling och Ola Rosling, Factfulness

’This book is my last battle in my life-long mission to fight devastating ignorance, and my final attempt at making an impact on the world. It has been my daily inspiration and joy. In my previous battles I armed myself with huge data sets, beautiful software, an energetic lecturing style and a Swedish bayonet for sword swallowing. It wasn’t enough. But I hope that this book will be.’When you ask people simple questions about global trends, they systematically get the answers wrong. How many young women go to school? What’s the average life expectancy across the world? What will the global population will be in 2050? Do the majority of people live in rich or poor countries? In Factfulness, Hans Rosling and his two lifelong collaborators, Ola Rosling and Anna Rosling-Ronnlund, show why this happens. Based on a lifetime’s work promoting a fact-based worldview, they reveal the ten dramatic instincts, and the key preconceptions, that lead to us consistently misunderstanding how the world really works. Inspiring and revelatory, Factfulness is a book of stories by a late legend, for anyone who wants to really understand the world.


Factfulness utkommer våren 2018.